Γερμανικό Υπ. Οικονομικών: Δεν προετοιμάζεται μείωση του ελληνικού χρέους

διαψεύδει τη Handelsblatt

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας επεξεργάζονται σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.

«Καμία ελάφρυνση χρέους δεν προετοιμάζεται», τόνισε συγκεκριμένα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, σε δήλωση που απέστειλε ηλεκτρονικά στο πρακτορείο reuters, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως έχει συμφωνηθεί σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που της παρέχουν οι πιστωτές, θα συμβάλλει στο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

«Όσον αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία στη δήλωση του eurogroup του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με αυτή, μετά την πλήρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, θα υπάρξει αξιολόγηση του κατά πόσον είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για το χρέος». 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα ανέφερε σε άρθρο της ότι οι πιστωτές της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προετοιμάζουν ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση του χρέους της χώρας, κάνοντας αναφορά σε πηγές που είδαν την πρόταση.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, κεντρικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί η ανταλλαγή χρέους, με την οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα «εξαγοράσει» 13 δισ. δολάρια από τα δάνεια του ΔΝΤ που εκκρεμούν για το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας πόρους που πιθανόν περίσσεψαν από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. O EMS με τη σειρά του θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, παρέχοντας στην Αθήνα σημαντική βοήθεια.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ