Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

​Το δρόμο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου ανοίγει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου- Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού».

Η νομική αναγνώριση φύλου είναι η διαδικασία αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κα.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πως αυτοπροσδιορίζεται και όχι μετά από χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου στα γεννητικά όργανα.

Έτσι, με το επίμαχο νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τέλος στη διαδικασία της στείρωσης χωρίς τη θέληση του ατόμου, που από τον ΟΗΕ έχει χαρακτηριστεί «βασανιστήριο».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε προηγούμενη ιατρική επέμβαση αλλά ούτε και οποιαδήποτε εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική - ψυχική του υγεία.

Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερόμενου ενώπιον του δικαστηρίου και η δήλωση θα γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, ενώ η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ενδιαφερομένου.

Μάλιστα, η καταχώρηση διόρθωσης φύλου θα γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Επιπλέον, οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου, καθώς και όσοι άλλοι εμπλέκονται στη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου ή έλαβαν γνώση της τέλεσής της έχουν υποχρέωση εχεμύθειας. Εξάλλου, στα Ληξιαρχεία η έκφραση «αλλαγής φύλου» καταργείται και θα αναγράφεται πλέον «διόρθωσης φύλου», ενώ θα διατηρούνται οι αριθμοί του φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και του μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην περίπτωση που το πρόσωπο το οποίο διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ