Ξεκινούν 27 Μαΐου οι εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης οδών στο Ρηγανόκαμπο - "Να γίνει πραγματικότητα το μεγάλο ανατολικό πάρκο της Πάτρας"

Τι αποφασίστηκε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο - Παρόντες οι κάτοικοι

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η διαμόρφωση του χώρου του πρώην σκουπιδότοπο στο Ριγανόκαμπο σε Ανατολικό Πάρκο και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών και πρωτοβουλιών από την Δημοτική Αρχή.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση είναι παρόντες και κάτοικοι της περιοχής, όπως έγραψε από το πρωί το tempo24.gr.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Χρήστος Κορδάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Ως δημοτική αρχή, διεκδικούμε από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, το χώρο του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου, ώστε αυτός να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου της πόλης μας. Σήμερα η έκταση αυτή, περίπου 130 στρεμμάτων, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε., συνεχίζει να είναι εγκαταλειμμένη και αναξιοποίητη. Γεμάτη μπάζα, σκουπίδια και λιμνάζοντα νερά.

Έχουμε εισπράξει μια απαράδεκτη κωλυσιεργία και αδιαφορία στο να μας απαντήσουν στο αίτημα της απόδοσης του χώρου στον πατραϊκό λαό.

Η δημοτική αρχή εκφράζοντας την ομόφωνη απόφαση όλων των συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, στηρίζει τον αγώνα για την παραχώρηση της έκτασης, η οποία ανήκει δικαιωματικά στο λαό και όχι σε εταιρίες εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να την παραχωρήσει. Δε ζητάει το χώρο για να εκποιηθεί  από τον Δήμο σε επενδυτές, αλλά για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις της Πάτρας για χώρους πρασίνου, άθλησης, περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού.

Οι περίπου 300.000 κάτοικοι του Δήμου Πατρέων, διαθέτουν ελάχιστους ελεύθερους χώρους ενώ χάνονται διαρκώς εκατοντάδες στρέμματα θεσμοθετημένων πλατειών του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως. Αυτό λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες αποζημιώσεις των ιδιοκτητών της γης και να διασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι.

Το θέμα ετέθη από τον Δήμαρχο και στην πρόσφατη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τον Κ. Πρωθυπουργό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε παλαιότερη συνεδρίασή του που αφορούσε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017 σαφώς έχει τοποθετηθεί θετικά για την αξιοποίηση αυτού του χώρου . Επίσης προγραμματίστηκε και έγινε σύσκεψη με όλους τους φορείς της περιοχής αντίστοιχου περιεχομένου.

Φέρνουμε το θέμα αυτοτελώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή τη δίκαιη διεκδίκηση και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, που να υπηρετούν την απόδοσή του στον πατραϊκό λαό. 

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνουμε να αποφασίσει:

1)      Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την άμεση παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου για πενήντα (50) χρόνια για χρήσεις που συνάδουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αναδασωτέο χαρακτήρα του.

2)      Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

3)      Προχωράμε σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία του νέου μεγάλου «Ανατολικού Πάρκου» της πόλης μας. Συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου 2017 ξεκινούν στο Ριγανόκαμπο, οι απαραίτητες, αρχικά, εργασίες γενικού καθαρισμού του χώρου και διαμόρφωσης οδών πρόσβασης για περίπτωση πυρκαγιάς.

Οργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο την Κυριακή 2 Ιουλίου και την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017.

Καλούμε τους φορείς και τον λαό της πόλης μας και της περιοχής να στηρίξουν αποφασιστικά αυτές τις πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι καθοριστικός παράγοντας για την παραχώρηση του χώρου και ότι μόνο η μαζική κινητοποίηση τους μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ