Δεύτερη βομβιστική επίθεση σε χριστιανική εκκλησία στην Αίγυπτο -Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη- Στους 47 οι νεκροί - ΝΕΟΤΕΡΑ - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Στο αίμα πνίγεται η Κυριακή των Βαΐων

Νεότερη Ενημέρωση: Στους 47 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών που βρήκαν τον θάνατο κατα τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΙSIS σε εκκλησίες στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου.

Οι τραυματίες ανήλθαν στους 150. Ανάμεσα σε θύματα και τραυματίες δεν υπάρχουν Έλληνες.

Νεότερη Ενημέρωση: Στους 45 νεκρούς ανεβαίνει ο φόρος αίματος από τις σημερινές δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου.

Νεώτερες πληροφορίες, που επικαλείται ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανεβάζουν στους 45 τους ανθρώπους που έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, 27 είναι τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 είναι τα θύματα στην Αλεξάνδρεια.

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου, μας συγκλονίζουν και μας θλίβουν. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πλήξουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών της Αιγύπτου.

Νεότερη Ενημέρωση: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την διπλή επίθεση σε εκκλησίες στην Αίγυπτο.

Τα θύματα ανέρχονται στα 34 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, ενώ ανάμεσα τους σύμφωνα με τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο δεν υπάρχουν Έλληνες

Νεότερη ενημέρωση 15.20' Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη επίθεση και άλλοι 70 τραυματίστηκαν και στη δεύτερη, επίσης στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ο πρώτος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου αναφέρει πως οι νεκροί είναι έξι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα στο Δέλτα του Νείλου παραμένει αδιευκρίνιστο αν είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στην εκκλησία ή αν καμικάζι αυτοκτονίας μπήκε στο Ναό την ώρα της λειτουργίας και ανατινάχθηκε. Στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, η επίθεση έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας.

egypt.jpg

Πρώτη ενημέρωση 14.45'

"Μαύρη Κυριακή" για τους Χριστιανούς στην Αίγυπτο μετά τις δυο επιθέσεις που έγιναν σε εκκλησίες στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου και στην Αλεξάνδρεια. 

Η Κυριακή των Βαΐων, είναι μια σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ

c89206xxcaedn9w.jpg

c89vqxvxgaadspq.jpg

Η έκρηξη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Ήταν περίπου 10:00 το πρωί όταν σημειώθηκε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία Χριστιανών Κοπτών στο Δέλτα του Νείλου. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, υπάρχουν ο νεότερος απολογισμός είναι τουλάχιστον 25 νεκροί και 70 τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Ένα video που ανέβηκε στο twitter φέρεται να δείχνει τη στιγμή που εκρήγνυται η βόμβα μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής αν είχε τοποθετηθεί μέσα στην εκκλησία εκρηκτικός μηχανισμός ή αν η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός Άχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό "αν είχε τοποθετηθεί βομβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε". Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις. Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης