Η Μάλτα μίλησε: Θα φτωχύνουμε κατά 3,5 δισ. ευρώ

Του Δημήτρη Αβραμίδη, Δημοσιογράφου

Το Γιούρογκρουπ της Μάλτας είχε αποτελέσματα και να ποια είναι τα ουσιώδη.

Το 2019 οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,7-1,8 δισ. ευρώ. Επίσης το 2020 το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί έτσι ώστε να προκύψουν επί πλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ δηλαδή περί το 1,7-1,8 δισ. ευρώ. Με δυο λόγια το 2019-20 οι συνταξιούχοι θα υποστούν μια σημαντική μείωση των αποδοχών τους ενώ παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.600 ευρώ τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι όσο και οι χαμηλά αμειβόμενοι μισθωτοί θα κληθούν να πληρώσουν επί πλέον φόρους.

Συνολικά και για τη διετία 2019-2020 ένα κονδύλι περί τα 3,5 δισ. ευρώ θα μετακινηθεί από εργαζόμενους και συνταξιούχους προς τα δημόσια ταμεία. Αυτά είναι τα ουσιώδη της Μάλτας και όλα τα υπόλοιπα, αντίμετρα, δημοσιονομικά πλεονάσματα και συναφή, έχουν μεν τη σημασία τους αλλά τελούν υπό αίρεση, είναι δευτερεύοντα και κυρίως θα χρησιμεύσουν για την κυβερνητική προπαγάνδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά από πολιτική άποψη; Σημαίνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2018 και κατά προτίμηση στο δεύτερο εξάμηνο. Γιατί; Διότι το 2018 η λήγει το τρίτο μνημόνιο και η χώρα θα δοκιμάσει να βγει στις αγορές για την κάλυψη των αναγκών της. Αν τούτο συμβεί η κυβέρνηση θα μπορεί να πανηγυρίσει ότι έβγαλε τη χώρα από την εποχή των μνημονίων και λίγο πριν έλθει η λυπητερή της Μάλτας, θα δοκιμάσει την τύχη της στις εκλογές.

Συνοπτικά, όλη η ουσία της «περήφανης και σκληρής διαπραγμάτευσης» των τελευταίων μηνών είχε ένα και μόνο στόχο: Πως θα τα φορτώσουμε στους επόμενους με τους εταίρους, Σόϊμπλε, Ντάϊσελμπλουμ και σία, να διευκολύνουν την κυβέρνηση σε αυτόν της το σχεδιασμό.

Αυτά και καλό Πάσχα.

Την ίδια στιγμή το σκληρό πακέτο των μέτρων θα επιφέρει εφαρμογή περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020.

Πρόκειται επί της ουσίας για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 κι ένα μέρος (π.χ. 30%) θα πάει το 2020.

Το άλλο 1% (1,8 δισ. Ευρώ) των μέτρων θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ,το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 ή το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ