Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι «Κατάθλιψη, ας μιλήσουμε».
Η κατάθλιψη είναι ασθένεια κι όχι αδυναμία χαρακτήρα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πάνω από 154 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από κατάθλιψη, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.
Στην Ελλάδα μόλις το 25% των ανδρών (περίπου 850.000) πάσχει από κατάθλιψη και το 33% των γυναικών (1,1 εκατ.) Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Παρακάτω θα δείτε 6 από αυτούς.
Γενετική ευπάθεια. Ένα βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Εμβρυική ανάπτυξη. Κατά την εμβρυική ανάπτυξη η σεξουαλική διαφοροποίηση που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο επιτρέπει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να αναπτυχθούν διαφορετικά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.
Εφηβική ηλικία. Τα κορίτσια στην εφηβεία είναι περισσότερο ευάλωτα να πάθουν κατάθλιψη.
Κύηση. Οι ορμόνες που χτυπούν κόκκινο σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης ευθύνονται για τη λεγόμενη επιλόχειο κατάθλιψη.
Διαταραχή ορμονών στην εμμηνόπαυση. Σε αυτήν την περίοδο η γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη καθώς υπάρχουν μεγάλες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές.
Κοινωνικό περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή, έχοντας πολλούς ρόλους, συζύγου, νοικοκυράς, μητέρας, εργαζόμενης, την επιβαρύνει αρκετά στην ψυχολογία της.