Στην Πάτρα η προτομή του Κωστή Παλαμά

τοποθετήθηκε στο ανακατασκευασμένο κτίριο της Κορίνθου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά στην Πάτρα, που αναμένεται να γίνουν στο τέλος του 2017.

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετήθηκε στο ανακατασκευασμένο κτίριο της Κορίνθου όπου γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής, η προτομή του Κωστή Παλαμά.

Η τοποθέτηση της προτομής έγινε παρουσία του ομογενή δωρητή και δημιουργού της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, Αθανάσιου Στεφανόπουλου, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στη γενέτειρά του την Πάτρα.

Το γεγονός αποτέλεσε αφορμή για μια πρώτη ανεπίσημη εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν όλοι όσοι συνέβαλαν και συνεργάζονται για να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία. Μάλιστα, ο κ. Στεφανόπουλος με την ευκαιρία τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους και ενημερώθηκε δια ζώσης για την πορεία των προετοιμασιών, ενόψει των εγκαινίων. Μάλιστα, είπε, εμφανώς συγκινημένος πως με τη λειτουργία της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής, πραγματοποιείται ένα όνειρο που είχε από παιδί.

Η προτομή του Κωστή Παλαμά, που πλέον βρίσκεται σε ειδική βάση, στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου του κτιρίου, αποτελεί δωρεά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου.

Είναι έργο του γλύπτη Κ. Δημητριάδη του 1943, όπως φαίνεται στο πλάι της προτομής. Το βάρος της είναι 450 κιλά και για τη μεταφορά της από τον 6οόροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου, όπου είναι τα γραφεία της Εθνολογικής Εταιρείας, μέχρι την οδό Κορίνθου και Κολοκοτρώνη που βρίσκεται το σπίτι του Κωστή Παλαμά, στήθηκε επιχείρηση με γερανοφόρο όχημα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρεις ίδιες προτομές του Κωστή Παλαμά στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι δυο είναι στην Πάτρα. Η μία, όπως γράψαμε, βρίσκεται πλέον στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής, η δεύτερη στο κάτω μέρος των Ψηλαλωνίων – στην τριγωνική πλατεία – και η τρίτη στην Αθήνα.

Κατά την τοποθέτηση της προτομής του Κωστή Παλαμά το βράδυ της Τετάρτης στη Στέγη Γραμμάτων, η οποία έγινε σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και χαράς, παραβρέθηκε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Εθνολογικής Εταιρείας, ο δικηγόρος των Πατρών Λέων Κωνσταντίνος, ο συλλέκτης Τάκης Νικολάου, οι καθηγήτριες του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αγγελική Ράλλη, Αικατερίνη Κωστίου και Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη καθώς και η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κα. Σαμουήλ.

Φυσικά, στην εκδήλωση ήσαν παρόντες και ο μηχανικός Σπύρος Δεμαρτίνος, ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης, που έχουν την τεχνική ευθύνη της ανάπλασης του κτιρίου και ο Χρήστος Στεφανόπουλος αδελφός του ομογενή επιχειρηματία.



 

Διαβάστε επίσης