E. Αχτσιόγλου: Με ανταγωνιστικούς όρους η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

«Μόνο στην Αττική είναι εγκαταλελειμμένα και ερείπια 650 κτίρια»

Με όρους ανταγωνιστικούς και με στόχο μέρος από τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εύη Αχτσιόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι η ακίνητη περιουσία του υπουργείου και όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έχει εξαιρεθεί και δεν έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ μίλησε για χαώδη κατάσταση που παρέλαβε και προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση, βάζοντας φρένο στο πάρτι εργολάβων και ιδιωτών που γινόταν.

«Μόνο στην Αττική είναι εγκαταλελειμμένα και ερείπια 650 κτίρια, ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την ακίνητη περιουσία του ΠΙΚΠΑ και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιοποίηση της.

«Από τα 1100 ακίνητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το 50% είναι κενά ή αναξιοποίητα, μόλις το 14% από αυτά είναι μισθωμένα και το 6% με ιδιόχρηση. Από τα οικόπεδα που είναι περίπου 640.000 τμ το 21% είναι καταπατημένα ενώ άνω του 60% είναι αναξιοποίητα και μόλις 1% έχει αξιοποιηθεί», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

« Αυτό που παραλάβαμε ήταν ένα πάρτι εργολάβων ιδιωτών που εκμεταλλεύονταν την δημόσια ακίνητη περιουσία. Ακόμα και μια επισκευή ήταν αυστηρά συνδεδεμένη με 8-10 ιδιωτικές εταιρίες. Οι ασφαλιστικοί κοινωνικοί φορείς έπρεπε στις συγκεκριμένες εταιρίες να αποταθούν. Οι διαγωνισμοί κηρύσσονταν άγονοι και το κόστος στο σύστημα λειτουργίας αυξανόταν προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Υπήρχε απαγόρευση μίσθωσης από φορέα σε φορέα στο δημόσιο ενώ το κόστος επισκευής επιβάρυνε τον ίδιο τον φορέα».

«Εμείς αποδεσμεύσαμε τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα ίδια την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να εμπλέκονται ενδιάμεσοι ιδιωτικοί φορείς ενώ καθιερώσαμε τη δυνατότητα μίσθωσης μεταξύ φορέων του δημοσίου», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης, κάλεσε την υπουργό Εργασίας να ασχοληθεί με το υλικό 1000 σελίδων, στο οποίο είναι καταγεγραμμένη όλη η ακίνητη περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Όπως είπε, η καταγραφή αυτή, που έγινε με εντολή του όταν ήταν υπουργός Υγείας και έμεινε στο συρτάρι, αποδεικνύει ότι υπάρχουν «απίστευτα φιλέτα» που μένουν εντελώς αναξιοποίητα ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με οικονομική εκτίμηση που έγινε το 2015 εκτιμήθηκε ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, θα επιφέρει πάνω από τρία δισ. ευρώ.

«Μόνο το ΠΙΚΠΑ Βούλας είναι 240 στρέμματα και εκτείνεται παραλιακά…. Υπάρχουν οικόπεδα στη Κηφισιά…. Είναι τεράστια η αξία της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης ενώ τόνισε ότι πολλά από τα ακίνητα είναι καταπατημένα ή κακώς αξιοποιημένα. «Λουκιανού και Χάριτος στην Αθήνα, τριόροφο κτίριο, ενοικιάζεται έναντι 100 ευρώ το μήνα σε επιχειρηματία της νύχτας», σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Κακλαμάνης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ