Η ένταση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία, έχει οδηγήσει σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάζει την προκλητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Η πρόσφατη καταδίκη, μάλιστα, της κας Μογκερίνι για τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου για τα Ίμια έπειτα από Κατεπείγουσα Ερώτησή μου έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.
Στις 2/12/2016, μετά από τις προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κατέθεσα στην Ευρωβουλή Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας της να λάβει μέτρα προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Η Απάντηση της κας Μογκερίνι ήρθε στις 24/2/2017, καταδικάζοντας τη στάση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ εξέφρασε εκ νέου σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
''Μολών Λαβέ''
Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια περίοδο που η Τουρκία εντείνει την επιθετική της στάση κατά της Ελλάδας, με συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο. Τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατήγγειλα για ακόμη μια φορά, με παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 13/3/2017. Όπως επισήμανα και στην ομιλία μου, ο Ερντογάν συνεχίζει να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάννης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίου που απορρέουν από αυτή. Επιπλέον, τόνισα ότι ο Ελληνικός λαός δεν φοβάται τον σουλτάνο και την παρέα του και για άλλη μια φορά του λέει Μολών Λαβέ
Η Τουρκία, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, δεν έχει καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζει την κατάληψη του 37% του κυπριακού εδάφους, παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και απειλεί την Πατρίδα μας με casus-belli. Επιπλέον, στην Τουρκία δεν υπάρχει δημοκρατία μιας και εκεί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κλείνουν εφημερίδες και φιμώνονται οι πολίτες, ενώ οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους.
Οι Δωδεκανησιακές Περιουσίες
Με αφορμή την συζήτηση για τις Προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Συνόδους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14/3/2017, αναφέρθηκα στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των τούρκων πολιτών αλλά και στην καταπίεση που υφίστανται και οι Κούρδοι. Η κυβέρνηση του Ερντογάν, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, έχει φυλακίσει χιλιάδες αντιφρονούντες ενώ παράλληλα έχει φιμώσει μεγάλη μερίδα του τουρκικού τύπου. Επιπλέον, η Τουρκία δεν επιτρέπει στους κύπριους πολίτες να αξιοποιούν την ιδιοκτησία τους που βρίσκεται στα κατεχόμενα αλλά και στους Δωδεκανήσιους Έλληνες πολίτες να απολαύσουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους στα διάφορα νησιά τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται στη τουρκική κυριαρχία. Πρόκειται για τις γνωστές λεγόμενες Δωδεκανησιακές Περιουσίες.
Προσωπικά, τόσο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και με διάφορες παρεμβάσεις μου σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ έχω εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσουν και οι όποιες ενταξιακές διαδικασίες για τη προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εδώ και τώρα πρέπει να κλείσουμε οριστικά την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία και στον Ερντογάν.