ΝΟΔΕ Αχαΐας: Σύσκεψη με θέμα «Ελληνική Φέτα και CETA”

ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, Ανδρέα Μαζαράκη

Διευρυμένη συνάντηση της ΝΟΔΕ Αχαΐας με θέμα «Ελληνική Φέτα και CETA” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11/03/2017 στα γραφεία της ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, Ανδρέα  Μαζαράκη..

mazarakis_tempo24.gr_.jpg

Προηγήθηκε εμπεριστατωμένη εισήγηση για την συμφωνία CETA από τον βουλευτή Ιάσωνα Φωτήλα και τοποθετήσεις από τον Τομεάρχη Αγροτικού Ρήγα Θανασά και τον αγροτοσυνδικαλιστή Παναγιώτη Λαλιώτη.Ακολούθησε διαλογική συζήτηση.

Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά (CETA) εξασφαλίζει την προστασία για μια σειρά προϊόντων Π.Ο.Π. της χώρας μας. 15 ελληνικά προϊόντα (όπως οι ελιές Καλαμάτας, το κασέρι, το μανούρι, ελαιόλαδα καθώς και ροδάκινα, γούνες και άλλα τυποποιημένα προϊόντα), βρίσκονται είδη σε καθεστώς προστασίας ενώ σε μερική προστασία βρίσκεται η φέτα. Συγκεκριμένα όσες εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή της πριν το 2013 θα μπορούν να συνεχίσουν να την παράγουν μόνο για την αγορά του Καναδά, δηλώνοντας τη χώρα παραγωγής και δε θα μπορούν να την εξάγουν στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή όμως οι ευρωβουλευτές της Κυβέρνησης, σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή, καταψήφισαν τη Συμφωνία. Επαναλαμβάνεται δηλαδή η διγλωσσία του κυβερνώντος κόμματος. Προτιμούν να διατηρηθεί η προηγούμενη κατάσταση του απόλυτου «χάους» στην εξαγωγή και διάθεση προϊόντων Π.Ο.Π παρά να καθοριστεί ένα “minimum” προστασίας και να εξασφαλιστεί  η διάθεση των προϊόντων αυτών στην ενιαία αγορά.

Σε αντίθεση με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη και το εθνικό συμφέρον για ακόμα μία φορά, υπερψήφισαν τη συμφωνία, που είναι η καλύτερη δυνατή μετά τους χειρισμούς αυτής της καταστροφικής κυβέρνησης.

Είναι σημαντική η διαφήμιση των ελληνικών προϊόντων και η αύξηση της παραγωγής αφού θα απευθυνθούμε σε μια αγορά 30 εκ. κατοίκων (όπως αυτή του Καναδά) και ταυτόχρονα η χώρα μας θα μπορέσει να κάνει τα προιόντα της πιο ανταγωνιστικά δεδομένου ότι απαλλάσσεται από δασμούς της τάξεως του 8-12%.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή των προβλημάτων των αγροτών και του τομέα εν γένει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μόνη ελπίδα πλέον είναι να σταματήσει να τον διαχειρίζεται.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΝΔ ΑΧΑΙΑΣ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ