Βίτσας για Καμμένο και τουρκικές προκλήσεις: Έχουμε διαφορά στο... στυλ και στον τρόπο έκφρασης

"Το ξεκάθαρο για εμάς, για την Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο"

"Έχουμε σενάρια για τα πάντα" δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι έχουν μια διαφορά στο στυλ και τον τρόπο έκφρασης.

"Το ξεκάθαρο για εμάς, για την Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Ξέρουμε, και με διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ήρθαν να επικυρώσουν αγώνες, ποιά είναι τα δικά μας. Δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν αλλά και δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ή να δεχόμαστε αμφισβητήσεις των δικών μας εδαφών. Υποστηρίζω την πολιτική, δικαιική και νομική τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχθές στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου. Θεωρώ ότι, το να παραμένουμε σε ένα επίπεδο ρητορικής και τεχνητής έντασης, δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία και δεν ωφελεί κανένα στην περιοχή. Όσο ταχύτερα κατανοήσουν το πρόβλημα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας και οι άλλοι σύμμαχοί μας, αλλά πρώτα και κύρια οι Ευρωπαίοι, δηλαδή κατανοήσουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο φροντίσουν να πέσει η ένταση, τόσο το καλύτερο για όλου" είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στην ΣΚΑΪ.

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Βίτσας τόνισε: "Και εμείς και η Τουρκία είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ήταν πολύ ωφέλιμη, για την εικόνα, σε σχέση με την Ελλάδα, που διαμορφώνεται σε διεθνές πλαίσιο, παρά για την Τουρκία. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η Τουρκία ζήτησε να τελειώσει αυτή η αποστολή, έγινε η ψηφοφορία στο ΝΑΤΟ και το αποτέλεσμα ήταν 25 προς 1 υπέρ της πρότασης της Ελλάδας. Ο καθένας μπορεί να έχει μια άποψη για το ΝΑΤΟ για το ρόλο που παίζει αλλά εγώ μιλάω πάνω στο πραγματικό γεγονός".

Για τη συζήτηση που γίνεται περί ενίσχυσης των εξοπλιστικών, υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. "Εμείς έχουμε πει ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των οπλικών μας συστημάτων. Αυτό σημαίνει, πρώτον συντήρηση των συστημάτων που έχουμε, δεύτερο αναβάθμιση και τρίτο στοχευμένες αγορές οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε κανένα κυνήγι εξοπλισμών. Όλα αυτά θα είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο που αυτή τη στιγμή επιβάλλεται. Τα νούμερα που ακούγονται ή γράφονται είναι εξωφρενικά. Να προσθέσω ότι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ποτέ δεν έχει μιλήσει για αγορά μαχητικών αεροπλάνων. Είναι άλλο πράγμα το τι θέλεις πιθανά και άλλο τι μπορείς να κάνεις. Στην ουσία μιλάμε για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών μας αεροπλάνων και περιμένουμε μια απάντηση περί του κόστους και η αποπληρωμή να γίνει σε βάθος μιας δεκαετίας. Στο ύψος της δεκαετίας μπορεί να είναι από 800 εκατ ευρώ μέχρι 1,5 δις ευρώ, δηλαδή από 80 εκατ. μεσοσταθμικά το χρόνο. Αυτό είναι πλήρως διαχειρίσιμο. Θέλει μια προσοχή γιατί όταν γίνεται μια δημόσια συζήτηση και λες θα κάνω αυτό θα κάνω εκείνο στην ουσία δημοσιοποιείς όλες τις αμυντικές σου δυνατότητες" σημείωσε.

"Είναι μακριά από την πραγματικότητα ότι «οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο». Οποιαδήποτε παραβίαση στον αέρα αντιμετωπίζεται και όπου υπάρχει ένα τούρκικο πλοίο, το οποίο παραβιάζει τα χωρικά μας ύδατα, αμέσως υπάρχει ένα ελληνικό πλοίο το οποίο το σταματάει. Εγώ προτιμάω οι μάχες να δίνονται σε διπλωματικό επίπεδο αλλά από την άλλη πρέπει να είσαι θωρακισμένος και έτοιμος. Δεν είναι εύκολο από την τουρκική πλευρά να πάρουν την πρωτοβουλία για εσωτερικούς λόγους ή λόγους που αφορούν τα ανατολικά τους σύνορα και να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο αλλά από τη πλευρά μας παίρνουμε τα μέτρα μας" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει διαφορά απόψεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, απάντησε: "Εγώ θα έλεγα ότι έχουμε μια διαφορά στυλ, τρόπου έκφρασης, με μια έννοια λειτουργούμε συμπληρωματικά".

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι οριακές οι σχέσεις με την Τουρκία, είπε: "Υπάρχουν στιγμές που τα πράγματα αποκτούν μια ένταση. Σε αυτή την ένταση εμείς απαντάμε, και ως τώρα τα πράγματα έχουμε πάει καλά. Σημασία έχει να είσαι και αποφασιστικός και ψύχραιμος και νηφάλιος. Έχουμε σενάρια για τα πάντα.

Υπάρχει μια διαφορά της πολιτικής που ακολουθούμε σε σχέση με αυτή που ακολουθούσαν παλαιότερες εποχές. Δηλαδή η πολιτική ότι κάνουν την πρόκληση και το καλύτερο είναι να μη μιλάς για να μη δημιουργηθεί ένταση, δεν υπάρχει. Το ξεκαθαρίζουμε, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, με γνώση ότι εμείς θέλουμε ειρήνη. Απαντάμε νηφάλια, ψύχραιμα και αποφασιστικά.

Στις 16 Απρίλη στην Τουρκία γίνεται το δημοψήφισμα πολλά εξηγούνται δια του δημοψηφίσματος. Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα και στα νότια σύνορά της και στα ανατολικά της σύνορα και εξαιρετικές πιέσεις στο εσωτερικό της και ένας ιστορικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι η εξαγωγή".

Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Κύπρο το καλοκαίρι, ξεκαθάρισε πως δεν έχει τέτοια πληροφορία. "Έχουμε πληροφορίες για πολλά πράγματα και έχουμε και σενάρια για όλες τις καταστάσεις, αυτά δεν είναι ζητήματα δημόσιας συζήτησης

Διαβάστε επίσης