Μπορεί να εμπλέκεται ένας μετεωρολόγος στις εργασίες αποπεράτωσης ενός μεγάλου έργου οδοποιίας; Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο η απάντηση είναι ναι και επιβεβαιώνεται από το υπουργείο υποδομών το οποίο ζήτησε από τον υποδιοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να αποφανθεί εάν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα κι αν η παράταση που ζητεί η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο της Ολυμπίας Οδού για να το παραδώσει και να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμο οφείλεται αποκλειστικά στην "Αριάδνη"- την κακοκαιρία που είχε χτυπήσει τη χώρα στις αρχές του χρόνου.
Τις πρώτες ημέρες του 2017 η ελληνική επικράτεια βίωσε σφοδρές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό αλλά και καταιγίδες. Από τις 6 Ιανουαρίου έως και τις 12 του ίδιου μήνα η κακοκαιρία που πήρε το όνομα «Αριάδνη» πέρασε από όλα τα σημεία της χώρας. Τις μέρες αυτές επικαλούνται οι εταιρίες που μετέχουν την κοινοπραξία του έργου της Ολυμπίας Οδού για να πείσουν έβγαλαν εκτός χρονοδιαγράμματος το έργο. Έτσι προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και για να μην πληρώσουν αποζημιώσεις, καθώς ο κομβικός άξονας θα έπρεπε να παραδοθεί στις 31 Μαρτίου ζήτησαν μια εβδομάδα παράταση, επικαλούμενοι την κακοκαιρία που όπως αναφέρουν καθήλωσε τα μηχανήματα αλλά και τους εργάτες.
Μόλις το αίτημα της κοινοπραξίας έφτασε στο υπουργείο υποδομών, αμέσως η πολιτική του ηγεσία ζήτησε να διοριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα αποφανθεί εάν το αίτημα της κοινοπραξίας μπορεί να γίνει δεκτό. Έτσι χθες το πρωί ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς ενημερώθηκε ότι θα αποτελέσει τον πραγματογνώμονα του ελληνικού δημοσίου. Ένας δικαστικός κλητήρας παρέδωσε στο χώρο εργασίας του την κλήτευση με την οποία ο επιστήμονας θα πρέπει εντός 20 ημερών να παραδώσει το πόρισμα του για το εάν οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στα καιρικά φαινόμενα.
Έτσι ο Θοδωρής Κολυδάς θα πρέπει να εξετάσει εάν από τις 6 έως τις 12 Ιανουαρίου οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που αιτιολογούν τη μια εβδομάδα καθυστέρηση. Ο διακεκριμένος μετεωρολόγος θα πρέπει να ελέγξει το ύψος της βροχής που σημειώθηκε εκείνες της ημέρες στη Βόρεια Πελοπόννησο και στα σημεία απ' όπου διέρχεται η Ολυμπία Οδός κι αν ο παγετός που δημιουργήθηκε από τα χιόνια αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίας ήταν σε τέτοιο βαθμό που απαγόρευσαν τις εργασίες.
Πάτρα: Γιατί η Ολυμπία Οδός "κρέμεται" από τα χείλη ενός μετεωρολόγου
Ο Θ. Κολυδάς θα απαντήσει αν η κακοκαιρία στις αρχες του χρονου ήταν η αιτία το έργο να καθυστερήσει στην παραδοσή του
08|03|2017 | 06:59
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα