Στις 15 Μαρτίου θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της Siemens

07/03/2017 | 07:21

​Ξεκίνησε από την αρχή σήμερα, λόγω νέας σύνθεσης του δικαστηρίου, η δίκη για την υπόθεση της Siemens, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με τη δήλωση των παραστάσεων πολιτικής αγωγής.

 Μετά τη δήλωση αποχής που υπέβαλε στην προηγούμενη συνεδρίαση μέλος του δικαστηρίου, το οποίο έγινε δεκτό, ορίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών νέο μέλος.Η διαδικασία ωστόσο θα συνεχιστεί στις 15 Μαρτίου, οπότε οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να διατυπώσουν αντιρρήσεις επί των δηλώσεων παράστασης πολιτικής αγωγής, ενώ ακολούθως το δικαστήριο θα αποφασίσει αν και ποιες δηλώσεις θα νομιμοποίησει.
 Όπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, τρεις εκ των 64 κατηγορουμένων έχουν αποβιώσει.
Στη δίκη παρίσταται ο ΟΤΕ, ο οποίος δια των εκπροσώπων του δήλωσε ότι διεκδικεί με επιφύλαξη ποσό 10 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, για ηθική βλάβη που υπέστη, τόσο από τις πράξεις της δωροδοκίας -ενεργητικής για τα στελέχη της Simenes και παθητικής για τους πρώην υπαλλήλους του- όσο και για τις πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αντίστοιχα, το Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και για τις δύο κατηγορίες, διεκδικώντας το ποσό των περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, που προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως ζημία από την επίδικη υπόθεση της σύμβασης 8002/1997. Διεκδικεί επίσης, ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ, ως ικανοποίηση για ηθική βλάβη που υπέστη από τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους.

Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου τόνισε, προκειμένου να αιτιολογήσει την δήλωση παράστασης, ότι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, κατείχε το 65% του ΟΤΕ, ενώ επεσήμανε πως για την έγκριση της σύμβασης 8002 δωροδοκήθηκε και ο τότε αρμόδιος υπουργός, Τάσος Μαντέλης, που δικάζεται χωριστά για την υπόθεση.

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν επίσης, η Ένωση Προσώπων του υπό σύσταση σωματείου «Δικαιοσύνη για όλους» αλλά και ένας πολίτης. Η εκ των εκπροσώπων του σωματείου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η υπόθεση της Siemens είναι «το σκάνδαλο των σκανδάλων» για το οποίο δεν επιθυμούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη, ούτε τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία «δεν ακύρωσε τον μειωτικό για το Δημόσιο εξωδικαστικό συμβιβασμό με την γερμανική εταιρία», ούτε οι δανειστές και η Γερμανία «που ασκούν πιέσεις».

Ζήτησε επίσης από το δικαστήριο, να αποδεχθεί την δήλωση παράστασης, κάνοντας λόγο για δικαίωμα των πολιτών να παρασταθούν στην δίκη, λόγω «νομοθετικής και δικαστικής αδράνειας» που επιδείχθηκε στην υπόθεση, ενώ έβαλε κατά του Δημοσίου και του ΟΤΕ ότι «παρίστανται υποτυπωδώς και λειτούργησαν πλημμελώς».

Πηγή: ethnos.gr​

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο