Ραδιενεργά λόγω Τσερνόμπιλ τα αγριογούρουνα της Βοημίας

Τρεις δεκαετίες μετά

Τα αγριογούρουνα θεωρούνται μεν εκλεκτή λιχουδιά στην Τσεχία, το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλά δεν τρώγονται γιατί είναι ραδιενεργά.

Η ραδιενέργεια προέρχεται από την τροφή που καταναλώνουν τα ζώα. Ο κρύος χειμώνας με τις πολλές χιονοπτώσεις τα αναγκάζει να τρέφονται με ψευδόυδνες, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται υπογείως και αφθονεί στον Βοημικό Δρυμό, μια οροσειρά που μοιράζονται τρεις γειτονικές χώρες, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία.

Τα μανιτάρια αυτά απορροφούν υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου καίσιο-137, το οποίο εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα πριν από τρεις δεκαετίες από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ.

Τα αγριογούρουνα τρώνε τα ραδιενεργά μανιτάρια και απορροφούν καίσιο-137, είπε στο πρακτορείο Reuters ο Γίρι Ντράπαλ της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. «Κατά κάποιο τρόπο, είναι εποχικό πρόβλημα» διευκρίνισε.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι εποχικό, θα κρατήσει όμως πολλά χρόνια, δεδομένου ότι ο χρόνος ημιζωής του καισίου-137 φτάνει τις τρεις δεκαετίες.. 

Η κατάσταση θα μπορούσε να μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με κρέας αγριογούρουνου, που είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία. Συχνά οι Τσέχοι το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό γκούλας που σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. 

Από τα 614 ζώα που εξετάστηκαν στο διάστημα 2014-16 σχεδόν τα μισά (ποσοστό 47%) διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τα όρια. Σύμφωνα με τον Ντράπαλ, πάντως, ακόμη και το κρέας ραδιενεργών ζώων θα αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία μόνο αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Θα πρέπει δηλαδή να τρώει κανείς αγριογούρουνο πολλές φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον δύο μήνες, πριν εμφανίσει συμπτώματα. 

Ραδιενεργά αγριογούρουνα συνεχίζουν πάντως να εμφανίζονται και στη Γερμανία.

 

Από ΑΠΕ/Reuters