Ο παρατηρητής της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας «βλέπει μία νέα φωτογραφία» σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε προ ενός ή δύο ετών. Τα γεωπολιτικά και πολιτικά δεδομένα αλλάζουν έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας.
Έτσι, το προσφυγικό θα απασχολήσει ολόκληρη την ΕΕ για δεκαετίες, ενώ θα υπάρξει αντίκτυπος στα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα των κρατών μελών. Η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, η «ανοιχτή πρόσκληση» δηλαδή προς τους πρόσφυγες, έχει δεχθεί μεγάλη κριτική, που εδράζεται σε σοβαρή βάση. Η Ελλάδα είναι εξάλλου η πρώτη χώρα που βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της εν λόγω στάσης.
Παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο και ο λαϊκισμός δυναμώνει. Η Ισπανία ταλαντεύτηκε πολλούς μήνες, ώσπου να εκλέξει κυβέρνηση, στην Ιταλία, ο Ρέντσι παραιτήθηκε ύστερα από την ήττα του στο δημοψήφισμα, ενώ το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας την οδήγησε εκτός ΕΕ και την αποσύνδεσε από το άρμα της Γερμανίας. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα, όπου πρέπει να βρεθεί μία δια βίου λύση.
Αλλαγές παρατηρούνται και στο οικονομικό και στο θεσμικό περιβάλλον. Αυτή την στιγμή παραμένει ανοιχτός ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον είναι στον αέρα, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ και τις πρόσφατες δηλώσεις του.
Η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα διακυβέρνησης, θεσμικά, οφείλει να μελετήσει προσεκτικά αυτή την «νέα φωτογραφία» και να υιοθετήσει μία ευέλικτη πολιτική, να γίνει διορατική αλλά και επιθετική στις διεκδικήσεις της εντός της ΕΕ. Όταν οι σταθερές παύουν να είναι σταθερές, η πολιτική οφείλει να προσαρμόζεται γρήγορα, για να μην βρεθεί η Χώρα σαν πεσμένος πεσσός στην άκρη της σκακιέρας.
*Η Κατερίνα Παπακώστα είναι Βουλευτής Β’ Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ