Με το μαχαίρι στο λαιμό βρίσκεται η Αθήνα. Ενώ ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί ερίζουν μεταξύ τους για το χρέος, πιέζουν για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων.
Στο μεταξύ, οι ημερομηνίες τρέχουν και όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση χάνεται το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου.
Το EuroWorking Group που συνεδρίασε χθες βράδυ παρότι δεν συζήτησε αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα, έστειλε σαφές μήνυμα. Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Αξιωματούχος ευρωζώνης: Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων προϋπόθεση για την αξιολόγηση
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης διεμήνυε ότι «η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.
Χουλιαράκης: Συμφωνία πριν τις εκλογές στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που δεν παραβρέθηκε στο EWG αλλά μίλησε στο LSE στο Λονδίνο εξέφρασε την αγωνία του για τις εξελίξεις.
«Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι καλύτερο να κλείσουν πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.
Οπως εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης «υπάρχει ένας καλός λόγος να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο παρά να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη».
Η Ολλανδία έχει εκλογές τον Μάρτιο (και είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μπει στη Βουλή το κόμμα του Ντάισελμπλουμ), στη Γαλλία τον Απρίλιο και στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Μήνυμα Μέρκελ: Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία
Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, έστειλε διττό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Προς το ΔΝΤ λέγοντας πως η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία και προς την Ελλάδα ότι πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», τόνισε η Μέρκελ. «Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος.
Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος -Μαραθώνιο επαφών ξεκινά ο Ντάισελμπλουμ
Σε ένα τέτοιο κλίμα όπως γράφει και η Deutsche Welle ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακύρωσε το βράδυ της Πέμπτης αιφνιδιαστικά την παρουσία του στη Βουλή για την απάντηση σε επίκαιρες ερωτήσεις προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τον μαραθώνιο επαφών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί αργά το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, με τους Πολ Τόμσεν, Πιερ Μοσκοβισί, Κλάους Ρέγκλινγκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μπενουά Κερέ, προκειμένου να συζητήσουν τις πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ίσο με 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.