ΤΩΡΑ - Ξεκίνησε το "μπλόκο" των αγροτών στο Αίγιο - Κλειστή η Νέα Εθνική Οδός Πατρών Κορίνθου - Τι θα γίνει στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας

Τι έχουν αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις τους

Συνεχίζουν τις κινητοποίησεις τους οι αγρότες της Αιγιάλειας, αντιπροσωπεία των οποίων συμμετείχει στην συνέλευση της Νίκαιας.

Σήμερα οι αγρότες της Αιγιάλειας, είναι και πάλι παρόντες στον μπλόκο στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου, στα βενζινάδικα στο ύψος του Αιγίου.

Ο αποκλεισμός θα διαρκέσεις από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ.

Όσον αφορά τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, ήδη στο σημείο του κόμβου της Αχαγιάς παραμένουν τρακτέρ παρατεταγμένα στο πλάι της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα κλείσουν σήμερα το δρόμο.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου:

Αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια μετά από πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και από δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα από 45 νομούς της χώρας.

Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε διεξοδική συζήτηση για την παραπέρα πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 17 μέρες και συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Α. Υπογραμμίστηκε ότι τα φετινά μπλόκα ήρθαν ως συνέχεια των περσινών, όπου, με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, όπως η θέσπιση αφορολόγητου ορίου, η μη φορολόγηση μέρους των επιδοτήσεων, η αναβολή για 5 χρόνια του τέλους επιτηδεύματος, η νομοθετική ρύθμιση για τα "αγροτοδικεία", η σταδιακή και όχι άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Οι μικρές κυβερνητικές παραχωρήσεις έγιναν κάτω από την ισχυρή πίεση των μπλόκων και όχι για "ικανοποίηση της πλειονότητας των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, μετά από διάλογο και συμφωνία των εκπροσώπων των μπλόκων με την κυβέρνηση", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να παραπλανήσει την "κοινή γνώμη" και δίνοντας τροφή στη φασιστική Χρυσή Αυγή και σε διάφορους "καλοθελητές" να συκοφαντήσουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, περί δήθεν "προδοσίας του αγώνα"

Δεν φύγαμε από τα μπλόκα επειδή συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση, αλλά, για να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης, αφού η κυβέρνηση τρέναρε συνεχώς την ψήφιση του Φορολογικού - Ασφαλιστικού και υπήρχε άμεση ανάγκη να αρχίσουμε τις δουλειές στα χωράφια, γιατί αλλιώς κινδυνεύαμε να μείνουμε χωρίς το παραμικρό ετήσιο εισόδημα.

Β. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι κάποιοι που τώρα να διαχωρίζουν τη θέση τους από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ είχαν πάρει μέρος στις προηγούμενες συσκέψεις της και είχαν συμφωνήσει με το πλαίσιο των αιτημάτων , θα πρέπει να εξηγήσουν τι τους οδήγησε σ' αυτή την αλλαγή στάσης . Κανείς δεν πιστεύει ότι ο διαχωρισμός για τον οποίο κάνουν λόγο οφείλεται στα "διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας", όπως προβάλλουν σαν "δικαιολογία".

Διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στους αγρότες, όμως δεν αφορούν σε προβλήματα, αλλά σε συμφέροντα. Άλλα συμφέροντα έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες που χτυπιούνται άγρια από όλες τις μεριές και παλεύουν, για την επιβίωσή τους κι άλλα οι μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες που ωφελούνται από τη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και πιέζουν για περισσότερα οφέλη.

Κι είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν και συγκρούονται δυο "γραμμές πάλης". Η μία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως εκφράζεται μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα και προβάλλει τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και η άλλη, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών που εκπροσωπείται από διάφορα "σχήματα", τα οποία εμφανίζονται σαν "διάττοντες αστέρες" κάθε φορά που στήνονται μπλόκα, παίζοντας το ρόλο του υπονομευτή του περιεχόμενου και της δυναμικής του αγώνα της αγροτιάς .

Αν και αυτά τα "σχήματα" δεν έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένο συνολικό πλαίσιο αιτημάτων είναι φανερό ότι διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τους μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κι άλλα προγράμματα, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις, πατώντας πάνω στο νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατ' επάγγελμα ή μη", που ψήφισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας το δικό τους βασικό αίτημα .

Γ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς. Στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση και απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες στέκονται οι 222 βουλευτές και τα κόμματα τους που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται το μόχθο της εργαζόμενης αγροτιάς, οι μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες που παραμονεύουν, σαν τις ύαινες, ν' αρπάξουν τη γη και το βιος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε, θα απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει . Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης της .

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Αγροτικός Σύλλογος ΑΙΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ αποφασίζει-

1ον: Να πάρει μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση του μπλόκου στα Βενζινάδικα της ΝΕΟ Αθηνών- Πατρών με 3ωρο αποκλεισμό στις 6:30 μμ καθημερινά και για την κλιμάκωση του αγώνα με διάφορες μορφές .

2ον: Να καλέσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

3ον: Να προχωρήσει σε μαζική παράσταση στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Κορίνθου στο Αίγιο αυτη την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωϊ ώστε να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια φτωχών και υπερχρεωμένων αγροτικών και άλλων λαϊκών νοικοκυριών

4ον: Να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Μητροπόλεως στο Αίγιο αυτή την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι με αιχμή τα «κόκκινα δάνεια» και με κεντρικό αίτημα ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΧΩΡΑΦΙ στα χέρια τραπεζίτη.

5ον: Να συμμετέχει στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της Αιγιάλειας να δώσουν το δυναμικό τους παρών .

Διαβάστε επίσης