Αντιπροσωπεία της ΡΑΠ επισκέφθηκε το Καρναβαλικό εργαστήρι της Πάτρας

συνομίλησε με εργαζόμενους και ενημερώθηκε την πρόοδο των εργασιών κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων.

Αντιπροσωπεία της ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Ηλία Γρηγόρη, Ουρανία Μπίρμπα, και τα μέλη του συντονιστικού Νίκο Κανελλάκη και Γιάννη Γκόβα, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του καρναβαλικού εργαστηρίου όπου  συνομίλησε με εργαζόμενους και ενημερώθηκε την πρόοδο των εργασιών κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων.

Η συνολική εντύπωση, πέρα από την ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων να προλάβουν τις προθεσμίες, ήταν αποκαρδιωτική.

Δύο-τρία, μόνο, άρματα σε εξέλιξη κατασκευής και με την ψυχή στο στόμα για να ολοκληρωθούν στο 15νθήερο που απομένει, πλέον, ως το μεγάλο γεγονός της Πάτρας.

Μπάστακες και άλλα καρναβαλικά στοιχεία παραμένουν στις αποθήκες, ενώ θα έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία ώστε να δίνουν μια νότα αποκριάτικης ατμόσφαιρας στους πατρινούς αλλά και τους επισκέπτες με αφορμή την επικείμενη κορυφαία εκδήλωση της πόλης μας

Οι καρναβαλικές κατασκευές αποτελούν μια δραστηριότητα πρωτοποριακή, και συμπυκνώνουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία δεκαετιών. Θα μπορούσαν να αποτελούν το κέντρο δημιουργίας σχετικών κατασκευών για λογαριασμό πάρα πολλών Δήμων ή ακόμα και επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στα οικονομικά της Πάτρας αλλά και στην εξαγωγή της καρναβαλικής κουλτούρας εκτός των τειχών της πόλης.

Αντί για αυτό, το καρναβαλικό εργαστήριο έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο και στις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του. Ας σημειωθεί ότι έχουν απομείνει ελάχιστοι πλέον έμπειροι τεχνίτες οι οποίοι, μόλις πριν από μερικές ημέρες, πλαισιώθηκαν από  μια μικρή ομάδα εργαζομένων με οκτάμηνη σύμβαση. Καμία μέριμνα για να καλυφθούν οι στοιχειώδης ανάγκες λειτουργίας, κανένας προγραμματισμός, καμία οργάνωση.

Επισημαίνουμε ότι οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής ήταν ότι από τον Νοέμβριο θα υπήρχε επαρκής αριθμός εργαζομένων. Παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις της δημοτικής παράταξης και παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του συνεργείου έγκαιρα έχουν απευθυνθεί εγγράφως στη δημοτική αρχή για τα ζητήματα, οργάνωσης και ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικά πρώτης ανάγκης, καμιά ολοκληρωμένη και ουσιαστική συζήτηση δεν έχει γίνει στο ανώτερο συλλογικό όργανο της πόλης που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή Πελετίδη συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, να απαξιώνει μια δραστηριότητα και τεχνογνωσία που μπορεί να παράγει οικονομική και πολιτιστική υπεραξία με ανύπαρκτες δικαιολογίες κάθε φορά.

Όλοι θυμούνται το καρναβάλι δέκα μέρες πριν αρχίσει και το ξεχνάνε το ίδιο βράδυ που καίγεται ο βασιλιάς καρνάβαλος!

Καιρός να σταματήσει αυτή η αυτοκαταστροφική λογική για τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας αν θέλουμε το Πατρινό Καρναβάλι να ξεφύγει από τη λογική της αρπαχτής, της εμπορευματοποίησης και της υποκουλτούρας.

Διαβάστε επίσης