Από τη συνολική λύση που θα προταθεί στη διαπραγμάτευση εξαρτά η ελληνική κυβέρνηση το ύψος των υποχωρήσεων που θα κάνει, ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και να αναμένει ενεργοποίηση της Κομισιόν και προσωπικά του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη αξιολόγηση.
Η ηγεσία της κυβέρνησης επιδιώκει να εντάξει στον κόφτη τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Real.gr, «η μείωση του αφορολόγητου, χωρίς αντιστάθμισμα, δεν περνάει».
Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να φέρει στη Βουλή μέτρα που ενδέχεται να μην υπερψηφιστούν από βουλευτές της πλειοψηφίας.
«Αν είναι να μας ρίξουν, να μας ρίξουν οι δανειστές, όχι οι βουλευτές μας», συνηθίζει να λέει, μάλιστα, ο ίδιος, όταν ερωτάται σχετικά.
Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχθεί -μεταξύ άλλων- μείωση του αφορολογήτου για το 2019, όπως ζητεί το ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε «να πουλήσει πολιτικά» την όλη συμφωνία που θα επιτευχθεί.
Αντιθέτως, η Αθήνα δεν συζητά καν τη νομοθέτηση για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις -κάτι που πλέον καταλαβαίνουν και οι δανειστές πως είναι αδύνατον να συμβεί- ενώ εξακολουθεί να κρατά πιο σκληρή στάση στο θέμα των εργασιακών.
Η Αθήνα αναμένει γραπτή πρόταση των δανειστών
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες ημέρες γραπτή απάντηση των δανειστών στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Στο κείμενο που θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών θα περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις και οι θέσεις των δανειστών για το σύνολο του πακέτου της συμφωνίας, επιτρέποντάς της να αξιολογήσει τις υποχωρήσεις στις οποίες ενδεχομένως προβεί.
Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απόφαση της συνεδρίασης του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ως προς τις απαιτήσεις που θα συνεχίσει να εγείρει, ακόμα και στην περίπτωση που δεν λάβει την τελική του απόφαση ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Πολύ περισσότερο που ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα, ο νέος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Η Αθήνα επιζητεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς δεν επιθυμεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αργότερα, όταν θα υπάρξουν λήξεις των ομολόγων και ενώ η οικονομία θα έχει δεχτεί επιπρόσθετες πιέσεις.
Η κυβέρνηση, επιπλέον, στην πίεση για προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων μετά το 2018, όπως αποκάλυψε χθες ο Πάνος Καμμένος στη Realnews, απαντά με πρόταση προληπτικής θεσμοθέτησης φοροελαφρύνσεων, όπως μείωση του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και των εργοδοτικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παρότι δε οι εκλογές δεν αποτελούν το "plan a" του Αλέξη Τσίπρα που έχει καταλήξει να προχωρήσει σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, παραμένουν πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που οι απαιτήσεις των δανειστών παραμείνουν παράλογες και πολιτικά μη διαχειρίσιμες.
Πηγή: real.gr