Ένας Ζακυνθινός, στα ημιτελικά του Hollywood

για το ντοκιμαντέρ με το οποίο συμμετείχε και έχει τον τίτλο «Whispering Iceland».

Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση απέσπασε ο ζακυνθινός Φωτογράφος και κινηματογραφιστής, Νίκος Κοντοσταυλάκης: πρόκειται για την κατάκτηση θέσης στην ημιτελική φάση των Hollywood International Independent Documentary Awards, για το ντοκιμαντέρ με το οποίο συμμετείχε και έχει τον τίτλο «Whispering Iceland». Το διάρκειας σχεδόν 5 λεπτών βίντεο που γυρίστηκε με την τεχνική της φωτογράφησης timelapse, αποτυπώνει τη μαγεία της Ισλανδίας: τα απόκοσμα τοπία της, τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική φύσης και κλίματος, τις αλλόκοτες ημέρες και νύχτες του νησιού. «Η Ισλανδία θεωρείται η Μέκκα των φωτογράφων τοπίου και η χώρα των συναρπαστικών αντιθέσεων», λέει ο Ν. Κοντοσταυλάκης. «Είναι γνωστή ως η ‘χώρα της φωτιάς και του πάγου’ αφού είναι η γη με τη μεγαλύτερη παγοκάλυψη στην Ευρώπη και ταυτόχρονα διαθέτει ίσως τα περισσότερα και πιο ενεργά ηφαίστεια της ηπείρου».

Η γεωγραφική της θέση, τόσο κοντά στον αρκτικό κύκλο, τής χαρίζει καλοκαιρινές ημέρες με σχεδόν 24ωρη ηλιοφάνεια που εξισορροπούνται ωστόσο με τις συντομότατες χειμωνιάτικες ημέρες, και όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα τοπίο ουσιαστικά ανέγγιχτο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ακτές, γκέιζερς, μοναχικές αγροικίες στη μέση του πουθενά, καταπράσινα πλατό, επιβλητικοί φάροι στο χείλος απόκρημνων γκρεμών, γη που κοχλάζει κόμη και αν λίγα μέτρα κοντά «κυλά» παγετώνας.
Αυτή η αποτύπωση συναρπαστικά ακραίων αντιθέσεων μαγεύει το μάτι και βέβαια, εκτιμήθηκε δεόντως από τους κριτές των Hollywood International Independent Documentary Awards (Βραβεία Διεθνών Ανεξάρτητων Ντοκιμαντέρ του Χόλιγουντ) που στέλνουν το «Whispering Iceland» (σε ελεύθερη απόδοση: ψίθυροι της Ισλανδίας) στη φάση των ημιτελικών του φεστιβάλ.
Το βίντεο timelapse «Whispering Iceland», μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει σε vimeo, στη διεύθυνση https://vimeo.com/nickkontostavlakis/iceland και στην προσωπική σελίδα του δημιουργού του, στο Facebook.

imerazante

Διαβάστε επίσης