Η Πάτρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το φυσικό αέριο !

τι ειπε στο tempo24.gr ο πρόεδρος και διευθύνων συμβουλος του ολπα νικος κοντοες για για τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στο νέο λιμανι

Πανέτοιμο να υποδεχθεί το φυσικό αέριο είναι το λιμάνι της Πάτρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠΑ Νίκο Κοντοέ. Μάλιστα έχει ήδη επιλεγεί ο χώρος των εγκαταστάσεων , που θα μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή το φυσικό αέριο για να διοχετεύεται κατόπιν στους καταναλωτές.

Ο χώρος , όπως είπε στο tempo24.gr ο Νίκος Κοντοές, είναι στη νότια πλευρά του νέου λιμανιού, κοντά στον ποταμό Γλαύκο. Αρχικά η παροχή θα αφορά ναυτιλιακή χρήση , αλλά η μονάδα που θα κατασκευαστεί θα δίνει τη δυνατότητα και της βιομηχανικής χρήσης, αλλά και της οικιακής , εφόσον φυσικα δημιουργηθούν μικρά δίκτυα για την δοιοχέτευη του αερίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές

 

Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών συμμετέχει σε ένα διακρατικό πρόγραμμα στο οποίο εντάσσονται εκτός από την Ελλάδας, η Ιταλία και η Κύπρος, που σκοπό έχει να εγκατασταθούν μονάδες υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατ’ αρχήν για ναυτιλιακό καύσιμο.

Το πρόγραμμα είναι κατ’ εξοχήν ελληνοκεντρικό καθώς συμμετέχουν 4 λιμάνια από την χώρα μας (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πειραιάς, Ηράκλειο) ένα από την Ιταλία (Βενετία) και ένα της Κύπρου (Λεμεσός).

«Φιλοδοξούμε από τα τέσσερα ελληνικά λιμάνια να είμαστε αυτό που θα φθάσει πρώτο να κόψει το νήμα. Το θέλει και η ΔΕΠΑ με την έννοια ότι η Πάτρα είναι τερματικό λιμάνι για τον διάδρομο της Αδριατικής και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα. Χωροθετούμε το σημείο που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις. Η παραλαβή θα γίνεται σε μια εξέδρα που θα είναι μέσα στο λιμάνι μας και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν σωληνώσεις οι οποίες θα φέρνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε κάποιες δεξαμενές αποθήκευσης.

Μιλάμε για αέριο που είναι ψυγμένος στους -160 βαθμούς υπό μικρή πίεση, είναι μια απολύτως ασφαλής εγκατάσταση και το πρόγραμμα ωριμάζει τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να πάμε στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα που είναι το κατασκευαστικό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να έρθει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα γιατί το στερείται από χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές.

«Η υποδομή αυτή σχεδιάζεται να γίνει στο νότιο άκρο του νέου λιμανιού, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου με τα επιχειρησιακά της κριτήρια και την εμπειρία της την θεωρεί ιδανική αυτή τη θέση και επομένως ίσως αυτός είναι ο λόγος που την προωθεί. Εφόσον ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις υποβάλλεται ο κατασκευαστικός φάκελος και πρέπει να δούμε σε πιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα μπει. Σύντομα θα είναι η ΔΕΠΑ στην Πάτρα για να συναντηθεί με τους φορείς της πόλης και αυτοί από την πλευρά τους να επισημάνουν την μεγάλη σημασία του εγχειρήματος αυτού» σημειώνει σχετικά ο κ. Κοντοές.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του ΟΛΠΑ είναι πλέον διεθνής τάση η αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων με φυσικό αέριο, στην κατεύθυνση πιο φιλικών προς των περιβάλλον επιλογών, αλλά και πιο οικονομικών λύσεων για τα πλοία.

«Η εμπορική ναυτιλία μας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, επομένως είναι μια αγορά που φαίνεται να ανοίγει. Μια αγορά τέτοια προς το LNG με μονάδα στην Πάτρα αντιλαμβάνεστε ότι ανοίγει νέες δραστηριότητες, επομένως θέσεις εργασίας, φθηνό καύσιμο για την βιομηχανία, άρα καλύτερη ανταγωνιστικότητα. Νομίζω ότι είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αναδεικνύει το λιμάνι σε πόλο ανάπτυξης και του δίνει πιο σημαντικό ρόλο», εκτιμά ο κ. Κοντοές.

 

Διαβάστε επίσης