Προειδοποίηση του πάπα Φραγκίσκου κατά του «λαϊκισμού» και των «τειχών»

23/01/2017 | 15:16

Τον λαϊκισμό, που ωθεί τους λαούς να εκλέγουν «σωτήρες» με την ελπίδα ότι θα τους προστατεύσουν «με τοίχους και συρματοπλέγματα», στηλίτευσε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais το Σάββατο, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Συνέστησε πάντως να αποφεύγονται οι βιαστικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. «Θα δούμε τι θα κάνει, και μετά θα το εκτιμήσουμε», είπε.

«Φυσικά οι κρίσεις προκαλούν φόβους, ανησυχίες. Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάπας προσθέτοντας: «Η Γερμανία(…) αναζήτησε έναν ηγέτη, κάποιον που να της δώσει πίσω την ταυτότητά της και υπήρχε ένας τύπος που λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και ο οποίος είπε “εγώ μπορώ”. Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία. Εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του».

Οι άνθρωποι λένε ότι «αναζητάμε έναν σωτήρα που θα μας δώσει πίσω την ταυτότητά μας και θα μας προστατεύσει με τοίχους, με συρματοπλέγματα, με οτιδήποτε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να μας κλέψουν την ταυτότητά μας», υπογράμμισε ο Πάπας.

«Η περίπτωση της Γερμανίας είναι τυπική. Υπήρχε ένας λαός σε κρίση που αναζητούσε την ταυτότητά του και εμφανίστηκε αυτός ο ηγέτης. Έδωσε (στους Γερμανούς) μια διατρεβλωμένη ταυτότητα και γνωρίζουμε πού οδήγησε αυτό» σημείωσε ο ποντίφικας.

Την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε καλή τύχη στον Τραμπ και προσευχήθηκε ώστε οι αποφάσεις του να «οδηγούνται από τις βαθιές πνευματικές και ηθικές αξίες» του αμερικανικού λαού, αλλά και για να «φροντίσει τους φτωχούς».

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ