Εννιά χρόνια χωρίς ναό οι Αχαγιώτες. Παρόλα αυτά, όποιος περνάει από την Αγίου Ιωάννου στην Κάτω Αχαΐα, βλέπει σε εξέλιξη εργασίες και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
Όταν πριν από δύο χρόνια μιλούσαμε για έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας στον οποίο ήρθε να προστεθεί και η κρίση, σήμερα μιλάμε για έναν τιτάνιο αγώνα τόσο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Μητρόπολης αλλά και της δημοτικής αρχής προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, το οποίο πλήγωσε ο καταστροφικός σεισμός του Ιουνίου το 2008….
Σήμερα οι εργασίες βρίσκονται σε καλό στάδιο. Καθώς όπως εξηγεί μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του ΟΤΑΔ και βοηθός δημάρχου σε θέματα Εκκλησίας Ξενοφώντας Μπαχράς(φωτο), έχει ήδη ολοκληρωθεί το δάπεδο του ημιυπογείου. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της χώρας, που «αγγίζει» σε έκταση και αρχιτεκτονική τον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη, υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008. Μετά από αρκετό καιρό κατεδαφίστηκε, ενώ απαιτήθηκαν εκατοντάδες δικαιολογητικά, αρκετά ταξίδια στην Αθήνα στα αρμόδια υπουργεία και πολλές πιέσεις μέχρι να συγκεντρώσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Ακολούθησε η περιπέτεια ώστε να καλυφθεί η δαπανηρή μελέτη, ενώ η οικονομική κρίση «ισοπέδωσε» τις προσπάθειες, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του δήμου δυτικής Αχαΐας αλλά και των ιδιωτών που ήθελαν να βοηθήσουν.
Τελικά τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ναού, ενώ ένα μήνα πριν υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή του έργου μεταξύ του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του εργολάβου.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι να λειτουργήσει ο κάτω ναός. Ο δήμος από την πλευρά του, έχει θέσει το θέμα σε προτεραιότητα. Άλλωστε είναι ο μοναδικός που θεσμοθέτησε αντιδημαρχία για τα θέματα της Εκκλησίας. «Καταφέραμε να κλείσουμε συμφωνία με τα λατομεία του Αράξου και εξασφαλίσαμε τα υλικά, ύψους 27.000 ευρώ περίπου. Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Από εδώ και πέρα, όλοι μας, όπως κάναμε από την αρχή σε αγαστή συνεργασία, αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνται εφεξής για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο», συμπληρώνει ο κ. Μπαχράς.
Να υπενθυμίσουμε ότι το συμβούλιο δεν προχώρησε σε μια πιο οικονομική λύση με μικρότερες δαπάνες, καθώς όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή του ο π. Απόστολος Δημητρόπουλος, «Η Κάτω Αχαΐα έχει τρεις μικρές εκκλησίες. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν ξεχωριστό, μεγαλύτερο και επιβλητικό ναό. Αυτή ήταν η λογική να προκρίναμε αυτή την πρόταση».
Όπως εξηγεί ο κ. Μπαχράς ο δήμος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν το έργο, ενώ η δημοτική αρχή έχει προγραμματίσει να συνδράμει και αυτή με ότι δυνάμεις έχει, ώστε η Αχαγιά να αποκτήσει σύντομα τον Ναό της, το σύμβολο των πιστών και το σημείο αναφοράς του τόπου.