Ανακοινώνεται την Τρίτη το Μουντιάλ με 48 ομάδες

απο τον πρόεδρο της φιφα

Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, του οποίου οι προεκλογικές υποσχέσεις περιλάμβαναν αύξηση των ομάδων στα τελικά του Μουντιάλ από 32 σε 40, κατέληξε σ' ένα ακόμη ένα μεγαλύτερο τουρνουά, με τη συμμετοχή 48 ομάδων. Μάλιστα ο Ελβετός παράγοντας αναμένεται, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, να ανακοινώσει αύριο το νέο «οργανόγραμμα» των παγκοσμίων κυπέλλων.

Ο Ινφαντίνο αναμένεται να επαναλάβει ότι οι 16 από αυτές θα αποκλειστούν μετά από μόλις ένα νοκ άουτ αγώνα και η συνέχεια της διοργάνωσης θα εξελιχθεί ως έχει τώρα, δηλαδή με 32 ομάδες σε ομίλους και στη συνέχεια μονοί νοκ άουτ αγώνες.

Ο Ινφαντίνο εξελέγη επικεφαλής της FIFA στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος τιμωρήθηκε με εξαετή στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στα κοινά του ποδοσφαίρου για παραβιάσεις του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας. Ένα βασικό σημείο της προεκλογικής πλατφόρμας του Ινφαντίνο ήταν να αυξήσει το τουρνουά με 40 ομάδες, αλλά τελικά επιμένει, παρά τις αντιδράσεις, σ' ένα μεγαλύτερο οργανωτικό σχήμα.

Να σημειωθεί πως αντίθετες είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες στην πρόταση του προέδρου της FIFA. Η ένωση ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί πάνω από 200 ομάδες, με ανακοίνωση της τάχθηκε κατά της πρόταση Ινφαντίνο και εξήγησε τους λόγους: «Ο αριθμός των αγώνων σε μια χρονιά είναι ήδη σε απαράδεκτο επίπεδο και μια αύξηση των ομάδων στο Μουντιάλ, θα κάνει την κατάσταση δραματική για τους ποδοσφαιριστές», ανέφερε σχετικά στην ανακοίνωση της η ECA.

Από το 2026 και μετά, το Μουντιάλ, σύμφωνα με τον Ινφαντίνο, θα έχει τις διπλάσιες ομάδες σε σχέση με την περίοδο 1986-1994, 16 περισσότερες μετά το 1998, όταν στη Γαλλία παρουσιάστηκαν 32 εθνικές στην τελική φάση. Με την ιδέα του αυτή ο Ινφαντίνο επιδιώκει να δημιουργήσει προφανώς μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των μεγάλων και των μικρών ομοσπονδιών.

Ενα παγκόσμιο κύπελλο με την προτεινόμενη φόρμουλα θα σήμαινε 80 παιχνίδια αντί 64, δηλαδή 16 περισσότερα παιχνίδια. Είναι επίσης 16 άλλες ημερομηνίες μετάδοσης και εμπορίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 υπήρχαν έσοδα 2.4 δις δολάρια. Γίνεται αντιληπτό, ότι το «Μουντιάλ με 48 ομάδες, θα φέρει αύξηση των συγκεκριμένων εσόδων», όπως τόνισε ξανά ο Ινφαντίνο.
 

Διαβάστε επίσης