"Αιθέρας": Πλήρες σύστημα καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πάτρα - Πως θα ενημερώνεται το κοινό

Από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου

Μέλη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την επίβλεψη του αναπλ. καθηγητή Ανδρέα Καζαντζίδη, ετοιμάζουν ένα πλήρες σύστημα καταγραφής, μέτρησης και ενημέρωσης του κοινού για τις τρέχουσες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη μας και στα προάστια, με την ονομασία «Αιθέρας».

Η Πάτρα είναι μια πόλη στην οποία παρατηρείται υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα είτε από φυσικούς λόγους, ενώ παρέχει τα απαραίτητα φυσικά σημεία για την πανοραμική καταγραφή των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Η ρύπανση δεν είναι μόνο νούμερα. Σκοπός του «Αιθέρα» είναι να παρέχει πληροφόρηση για τις συνθήκες ρύπανσης στην πόλη σε πραγματικό χρόνο και να κινητοποιήσει τους πολίτες να νοιαστούν για την ποιότητα του αέρα.

Όλα τα δεδομένα των μετρήσεων θα είναι ελεύθερα, διαθέσιμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το προτεινόμενο σύστημα αποτελείται από ψηφιακές κάμερες, μετρητές, διαδικτυακή πλατφόρμα και  app για την παρουσίαση της πληροφορίας στο κοινό σε πραγματικό χρόνο και με φιλικό τρόπο, και για τον εξοπλισμό ζητείται η συμμετοχική χρηματοδότηση από τους πολίτες, μια διαδικασία που είναι διεθνώς γνωστή ως crowdfunding.

Διαβάστε επίσης