Σε ονομαστική ψηφοφορία , στη μία το μεσημέρι, για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κίνηση έρχεται μετά την απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μέχρι να διαπιστωθεί εάν «ο μποναμάς Τσίπρα» συνάδει με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου.
Η ΝΔ, που έχει ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το εφάπαξ βοήθημα, έκανε λόγο για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική» από πλευράς κυβέρνησης Τσίπρα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς, ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια.
«Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.
»Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας», συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ.
«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του» συμπληρώνει.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην χάσουν το βοήθημα που έχει αναγγελθεί – και υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή.
Τι λέει το Μαξίμου
Το Μαξίμου απάντησε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στα δύσκολα επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας».
«Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;» προσθέτει το Μαξίμου.
Αργότερα, πηγές της κυβέρνησης επεσήμαναν ότι «η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του».
«Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης», συμπληρώνουν, «να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή».
Κόντρα στη Βουλή
Η διαμάχη για το «μπαναμά Τσίπρα» συνεχίστηκε στη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης του νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικών Πολιτικών.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ζοφερή περίοδο που διανύει η χώρα και για σύννεφα που βρίσκονται από πάνω της, σε σημείο όπως είπε, που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Σημείωσε δε, ότι ο Economist, προέβλεψε Grexit πριν το Brexit.
«Ενώ ο πρωθυπουργός ανακοινώνει κοινωνικό μέρισμα και θριαμβολογεί, ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι παγώνει τη ρύθμιση για το χρέος έως ότου υπάρξουν διευκρινίσεις. Ξαναζούμε το ίδιο θέατρο του παραλόγου του 2015, που μας οδήγησε στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, απάντησαν στις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη.
Η κ. Φωτίου επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντας της «απίθανη λαθροχειρία» σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, και τόνισε ότι στα κείμενα της Κομισιόν που δεν είναι δεσμευτικά, υπάρχουν οι προτάσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
«Ψυχραιμία - και σε αυτό θα απαντήσουμε. Είναι γνωστή η ιστορία των δανειστών. Θα ψηφιστούν τα μέτρα και θα δείτε ότι πάλι δεν θα συμβεί τίποτα στο τέλος», πρόσθεσε η κ. Φωτίου.
«Είναι λάθος να πυροδοτούνται εσωτερικές καταστάσεις. Δεν βοηθούν τη χώρα, δεν είναι αποδοτικό για το συμφέρον της, γιατί υπονομεύεται η προσπάθεια της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
«Η κυβέρνηση δίνει μάχη και κάνει αγώνα σε πολλά επίπεδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει με σαφήνεια να τοποθετηθεί πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Θέλει ή δεν θέλει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους; Στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση; Στηρίζει ή όχι την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τα πλεονάσματα, ή θέλει στο όνομα μικροκομματικών της συμφερόντων να προκαλέσει νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στη χώρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαντάς.
«Όταν έχουμε προγράμματα που εκπληρώνουμε και υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων, είναι δικαίωμα της Βουλής, μέσα από τις προτάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό επίδομα, να προχωρά; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που καθορίζουν, όχι μόνο το τώρα, αλλά και το μέλλον της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι όλα αυτά τα ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης με τους θεσμούς» κατέληξε.