Βομβαρδίζουν ξανά το Χαλέπι - Αγνοούν τους αμάχους - ΒΙΝΤΕΟ

Παρά τις διαβεβαιώσεις για απομακρυνση τους έχουν αφήσει στην τύχη τους

Δεν έχει τέλος το δράμα των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαλέπι και παρά τις διαβεβαιώσεις πως θα τους απομάκρυναν, τους έχουν αφήσει στην τύχη τους. Η συμφωνία φαίνεται πως «ναυαγεί», οι δυνάμεις του Άσαντ βομβαρδίζουν ξανά την πόλη, οι Ρώσοι τη ναρκοθετούν, οι αντάρτες επιτίθενται και ελπίδα δεν υπάρχει.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων επρόκειτο να ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης (14.12.2016) στις 05:00. Μέχρι τις 06:00 κανείς δεν είχε φύγει. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

Τρεις ώρες αργότερα περίπου είκοσι πράσινα λεωφορεία που περίμεναν στη συνοικία Σαλαχεντίν, η οποία ήταν χωρισμένη στον τομέα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και σε αυτό που ήταν υπό τον έλεγχο του στρατού, δεν είχαν κινηθεί. Οι οδηγοί των λεωφορείων κοιμόντουσαν μέσα στα οχήματά τους και κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν φαινόταν πουθενά.

Και ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως η εκκένωση θα ξεκινούσε, ίσως, την Πέμπτη, τώρα φαίνεται πως η συμφωνία είναι στον αέρα. Αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων ανεστάλη μετά τις αντιρρήσεις της συριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, κυρίως οι Ιρανοί, «επέβαλαν νέους όρους» στη συμφωνία, ενώ η πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό υπογράμμισε ότι το καθεστώς εξέφρασε την διαφωνία του για τον αυξημένο αριθμό των ατόμων που θα απομακρύνονταν από το Χαλέπι!

Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος των ανταρτών, αλλά και ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, το Ιράν θέλει παράλληλα με την αποχώρηση από το Χαλέπι να γίνει και η απομάκρυνση των τραυματιών από τα σιιτικά συριακά χωριά Φούα και Κεφράγια που πολιορκούν οι αντάρτες. Όλα αυτά ενώ οι μάχες άρχισαν ξανά.

Κάποιοι, πάντως, φάνηκαν πιο τυχεροί και τις προηγούμενες ώρες κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι. Σχεδόν 6.000 άμαχοι, περιλαμβανομένων 2.210 παιδιών, απομακρύνθηκαν από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές τις τελευταίες 24 ώρες, πριν δηλαδή από τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για να απομακρυνθούν και όσοι είχαν απομείνει.

«Σε διάστημα 24 ωρών 5.992 άμαχοι περιλαμβανομένων 2.210 παιδιών, απομακρύνθηκαν από περιοχές του Χαλεπιού που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης», σημειώνει η ανακοίνωση του Κέντρου.

Και ενώ οι άμαχοι δεν μπορούν, πια, να φύγουν από την πόλη, ο στρατός του Άσαντ ξεκίνησε, λίγο πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης, να βομβαρδίζει ξανά τις θέσεις των ανταρτών. Ο ρωσικός στρατός, σύμμαχος του Σύρου προέδρου, υποστηρίζει πως είχαν προηγηθεί επιθέσεις από αντάρτες. Η ουσία μια: οι άμαχοι κρατούνται όμηροι, ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Αλλά για εκείνους που κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους, μπορούν να περιμένουν μέχρι το πρωί της Πέμπτης για να τους πάρουν από την κόλαση...

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αντάρτες ξεκίνησαν και πάλι τις εχθροπραξίες τα ξημερώματα και ο συριακός στρατός απώθησε τις επιθέσεις τους. Είναι η συνέχιση των εχθροπραξιών για να καμφθεί η αντίσταση των ανταρτών και να περάσει στον έλεγχο των κυβερνητικό και το κομμάτι της πόλης που παραμένει στα χέρια της «άλλης» πλευράς.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης κατήγγειλε ότι κάποιοι αντάρτες στο Χαλέπι παραβίασαν τη συμφωνία και εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις.

Το Κέντρο υποστηρίζει ότι έχει κάνει τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση των ανταρτών προς την Ιντλίμπ, βάσει της συμφωνίας. «Όταν έφτασαν τα μέσα μεταφοράς στο σημείο που είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει η επιβίβαση, οι αντάρτες ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι αντάρτες ανασυντάχθηκαν τα ξημερώματα και επανέλαβαν τις εχθροπραξίες, προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό του συριακού στρατού προς τα βορειοδυτικά», επεσήμανε στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ