Κοινο_Τοπία: Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια τα ανακυκλώνουμε δεν τα πετάμε

Τα οφέλη από τη συλλογή και μετατροπή τους σε βιοντίζελ είναι πολλαπλά

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των μελών και των φίλων της για την προστασία του Περιβάλλοντος και της εν γένει Ποιότητας ζωής υπενθυμίζει τα οφέλη της ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου τηγανόλαδου δίνοντας παράλληλα χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης-ανακύκλωσης του.

Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια μετά από κάποιες χρήσεις είναι ακατάλληλα. Καθημερινά μεγάλες ποσότητες λαδιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις -κυρίως εστίασης- καταλήγουν στα δίκτυα αποχέτευσης ή στους κάδους απορριμμάτων προκαλώντας σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Ένα λίτρο καμένου λαδιού, μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, η δε απόρριψή τους σε χωματερές, δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο ανάφλεξης των σκουπιδιών.

Όπως ήδη γνωρίζουμε τα τηγανέλαια είναι μια εναλλακτική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμου (βιοντίζελ). Γιαυτό πρέπει να μας γίνει συνήθεια να τα συγκεντρώνουμε σε δοχεία και να τα διοχετεύουμε σε εταιρείες ή φορείς που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία τους.

Τα οφέλη από τη συλλογή και μετατροπή τους σε βιοντίζελ είναι πολλαπλά:

·     Δε ρυπαίνονται οι υδάτινοι πόροι και ο υδροφόρος ορίζοντας

·     Μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ

·     Εξοικονομούνται φυσικοί πόροι

·     Το βιοντίζελ έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ και μπορεί να αναμιχθεί σε διάφορες αναλογίες με αυτό

·     Μειώνει την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά 88% σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ (έχει εκπομπές ρύπων κατά 40-50% χαμηλότερες από αυτές του ντίζελ)

·     Βασικό πλεονέκτημα του βιοντίζελ είναι ότι βιοδιασπάται, δεν είναι τοξικό, έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θειάφι

·     Το βιοντίζελ που παράγεται δεν είναι τοξικό, δεν αναφλέγεται εύκολα (στους 125 βαθμούς Κελσίου έναντι 50 βαθμών για το συμβατικό) έτσι είναι ασφαλέστερο

·     Συμβάλει στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας μέσω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου

Οι φορείς στους οποίους μπορούμε να δώσουμε το τηγανέλαιο που συγκεντρώσαμε είναι:

Η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών (ΑΔΕΠ) αδειάζοντας τις φιάλες με το τηγανέλαιο μας στους ειδικούς κάδους συλλογής που διαθέτουν επιλεγμένα σχολεία του Δήμου Πατρέων. Στο παρακάτω link μπορούμε να δούμε ποια σχολεία διαθέτουν κάδο.

https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=el&oe=UTF8&vps=2&msa=0&ie=UTF8&m...

Η ΟΙΚΙΠΑ στα γραφεία της Σαχτούρη 64, τηλ. 2610.321010 όπου μπορούμε να παραδώσουμε το τηγανέλαιο σε πλαστικά μπουκάλια, ακόμα και τις ώρες που τα γραφεία είναι κλειστά, τοποθετώντας τα μπουκάλια στην πόρτα εισόδου.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Πάτρας (ΚΟΙΝΣΕΠ) ‘‘Ανακυκλώνω στην Πηγή’’ στις εγκαταστάσεις της Καραϊσκάκη 120, Ακταίον Πατρών, 9πμ-4μμ Δευτέρα έως Παρασκευή ή μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα: 2615.009910, 6937.324953, 6999.534866, 6994.831173

H Εταιρεία Collecl Oil Φώτης Γραμμένος, Ρίο Πατρών κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2610.995145

 

Διαβάστε επίσης