Πάτρα: Επέστρεψε απειλητική η αιθαλομίχλη - Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οδήγησε ξανά στο... ξύλο

εξαιρετικά επιβλαβής για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που στην Πάτρα διατίθεται περίπου 0,94 € το λίτρο,  οδήγησε εκ νέου τους περισσότερους στην καύση ξύλου ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης, αγνοώντας ουσιαστικά πως ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Δεν είνια όμως μόνο το ποιοτικό ξύλο που καίγεται στο τζάκι, είναι και κ κάθε λογής ...καύσιμη ύλη που φτάνει ως εκεί.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης επέστερψε απειλητικά και στην Πάτρα, όπως διαπιστώνει ο καθένας καθέ απόγευμα από τις 7.00 και μετά, οπότε η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο βαριά. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο αέρας αρχίζει να καθαρίζει μετά τις 09.00 το πρωϊ της επόμενης ημέρας.

Τα σωματίδια διαπερνούν κλειστές πόρτες και παράθυρα και να διεισδύουν μέσα στα σπίτια, με πολυάριθμες μελέτες να τεκμηριώνουν επικίνδυνες βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των μικροσωματιδίων της αιθαλομίχλης στην υγεία, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. 

Την ανάγκη εφαρμογής μίας ολοκληρωμένης λύσης όσον αφορά την αιθαλομίχλη που εμφανίζεται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας της χρήσης μη φιλικών προς το περιβάλλον πηγών θερμότητας, έχει επισημάνει πρόσφατα και η καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, επισημαίνοντας πως «η άνοδος της τιμής των καυσίμων και ο αντίστοιχος φόρος αναγκάζουν τους κατοίκους της Αθήνας και άλλων πόλεων, χρησιμοποιήσουν χαμηλή ποιότητα καυσίμων, όπως κακής ποιότητας ξυλεία και βιομάζα αποβλήτων υλικών. Η κατάσταση αυτή αύξησε τα σωματίδια με υψηλή περιεκτικότητα σε βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως το κάδμιο, το χρώμιο, ο χαλκός, το νικέλιο και ο μόλυβδος».

Σύμφωνα με την Α. Αρβανίτη «Με βάση πρόσφατα στοιχεία εκτιμάται ότι μόνο στην περιοχή της Αττικής, περίπου 9.000 άτομα το χρόνο πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση», προσθέτοντας πως «εκτός από τη ρύπανση του εξωτερικού περιβάλλοντος, η καύση ξύλου στα τζάκια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και για τον αέρα του εσωτερικού χώρου. Αποδεικνύεται, μάλιστα, εξαιρετικά επιβλαβής για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα μωρά και τα μικρά παιδιά, τα άτομα με άσθμα και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα».

Τα ευρωπαϊκά όρια 
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επίπεδα άνω των 50 μg/m3 πάνω από 35 μέρες το χρόνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης. 

Μεγάλη αύξηση 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις τα επίπεδα που προ 3ετίας ανέρχονταν κατά μέσο όρο ανέρχονταν στα 50 μg/m3, σήμερα φτάνουν έως και 339 μg/m3 και τις περισσότερες μέρες του χειμώνα δεν πέφτουν κάτω από 175 μg/m3.

Διαβάστε επίσης