Άκαρπη φαίνεται πως ήταν η συνάντηση των ναυτεργατών της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς εξερχόμενοι οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν πως πήραν μόνο υποσχέσεις και όχι δεσμεύσεις και έτσι η απεργία αναμένεται να συνεχιστεί.
Εκπρόσωποι της ΠΝΟ, αφού πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον Άγιο Διονύσιο και πορεία προς το υπουργείο, συναντήθηκαν με τον κ. Κουρουμπλή με τον οποίο συζήτησαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες κοινωνικές ομάδες εξαιτίας της απεργίας τους.
Οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν την απεργία τους και έτσι τα πλοία θα ταξιδέξουν ξανά τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού την Πέμπτη υπάρχει ήδη η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λίγο μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, μίλησε για ένα κοινωνικό πρόβλημα, αυτό «με τα παιδιά που βρίσκονται στην Κρήτη και έχουν αποκλειστεί και δεν είναι δυνατό να το αγνοούμε.
Επίσης, το αγροτικό ζήτημα, με το να κινδυνεύουμε να χάσουμε τις αγορές της Ευρώπης, δεν μπορεί να το αγνοεί ούτε η ΠΝΟ, ούτε η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος δήλωσε πως ζήτησε συγκεκριμένο ραντεβού με την ΠΝΟ για το ασφαλιστικό μέσα στην εβδομάδα και με την υπουργό Εργασίας, για τα ζητήματα των συντάξεων και άλλων θεμάτων προκειμένου να βρεθούν λύσεις.
«Οι διαβεβαιώσεις που πήραν από την κυβέρνηση δεν αφήνουν περιθώρια στην ΠΝΟ συνέχισης της απεργίας. Περιμένω την απόφασή τους και βάσει αυτής θα αναλάβω τις δικές μου ευθύνες και στα παιδιά και στους αγρότες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Χαρακτήρισε δε, κρίσιμη την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, καθώς αποσαφηνίστηκαν μια σειρά από ζητήματα που δημιουργούσαν σύγχυση.
«Η εκτίμηση της ΠΝΟ ότι επιχειρείται η εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αποκρούστηκε από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς. Οι θεσμοί επανήλθαν με ένα ποσοστό 3%, πράγμα που είχε ξαναγίνει τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, εμείς όμως αρνούμαστε ακόμα και αυτό το ποσοστό να επιβληθεί. Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο Eurogroup και υπολογίζουμε ότι στις 18 του μήνα θα τελειώσει η αξιολόγηση, αυτή η προσπάθεια για να υπάρξει αυτή η αύξηση, δεν θα ευδοκιμήσει. Είμαι βέβαιος από τις διαβεβαιώσεις και των δύο υπουργών, ότι η προσπάθεια θα είναι αποτελεσματική, ώστε να μην υπάρξει καμία αύξηση στο 10 και 15% των ναυτικών που ίσχυε μέχρι σήμερα. Θέλω να ζητήσω από την ΠΝΟ, μετά από την αποσαφήνιση των ζητημάτων, ότι δεν πρέπει σε αυτή τη στιγμή να δημιουργηθούν παρενέργειες από μια τέτοια απεργία», κατέληξε με νόημα ο κ. Κουρουμπλής.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, δεν θέλησε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης, όχι τουλάχιστον πριν την ολοκλήρωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Πρόθεση του υπουργού είναι να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση η οποία μπορεί κάλλιστα να δώσει άλλο αποτέλεσμα», ανέφερε σε δηλώσεις του χαρακτηριστικά ο κ. Χαλάς.
Όταν ερωτήθηκε όμως για τους εγκλωβισμένους μαθητές στην Κρήτη, εξαιτίας της απεργίας, αρκέστηκε να δηλώσει πως «τα παιδιά μπορούν να φύγουν με δύο αεροπλάνα». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, χαρακτήρισε από την πλευρά του άκαρπη τη συνάντηση με τον υπουργό.
«Δεν οδήγησε σε κανένα θετικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις διεκδικήσεις που έχουν ως στόχο στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση. Στην ουσία, για το επίμαχο θέμα που αφορά το φορολογικό πρόγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση και οι δανειστές, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ο ίδιος ο υπουργός με κανέναν τρόπο, πριν κλείσει επίσημα η αξιολόγηση, που προβλέπεται για τις 18 Δεκεμβρίου».
Ο κ. Νταλακογιώργος επιβεβαίωσε την μελλοντική συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ωστόσο η εκτίμησή του είναι ότι δεν υπήρξε θετική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Το θέμα της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι μαθητές, αλλά και άλλες κοινωνικές τάξεις, κυρίως τα νησιά, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας και από αυτούς και μόνο εξαρτάται εάν δώσουν θετικές απαντήσεις για αυτή την ταλαιπωρία με την απεργία που κάνουμε, ώστε να δοθεί ένα τέλος. Την επιλογή και την απόφαση την έχει στα χέρια της η κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.