“Πρωταθλητές” στα… κέρματα οι Έλληνες!

04/12/2016 | 17:27

Ολοένα και περισσότερα κέρματα χρησιμοποιούν οι Ελληνες στις συναλλαγές τους, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το διαρκώς αυξανόμενο ποσό που εκδίδει (κόβει) κάθε χρόνο το Εθνικό Νομισματοκοπείο, φυσικά μετά από έγκριση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας…

Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την επιβολή των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, η Ελλάδα εκδίδει – αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της – απο τα περισσότερα κέρματα. Γεγονός που μπορεί να συνδέεται τόσο με την σημαντική υποχώρηση του βιωτικού επιπέδου των νοικοκυριών, είτε στο ότι οι Ελληνες ανακάλυψαν την πραγματική αξία των κερμάτων στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Ανεξάρτητα όμως από τα “κίνητρα” η Ελλάδα έλαβε άδεια από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να εκδόσει την επόμενη χρονιά (2017) κέρματα αξίας 106,3 εκατ. ευρω. Το ποσό αυτό είναι από τα υψηλότερα που ενέκρινε η ΕΚΤ, αν συγκριθεί για παράδειγμα με την Γερμανία όπου θα εκδόσει μόνο 94,2 εκατ.ευρω, την Αυστρία 87,2 εκατ.ευρω και την Πορτογαλία 62 εκατ.ευρω.

Τα περισσότερα κέρματα, αξίας 419 εκατ.ευρω θα εκδώσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία και ακολουθεί η Ισπανία με 359 εκατ.ευρω.

Πάντως και το 2016 η Ελλάδα ήταν σχεδον στην κορυφή των κρατών της Ευρωζώνης. Τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες η χώρα μας εξέδωσε κέρματα αξία 79,5 εκατ.ευρω. Η “υπερδραστηριότητα” αυτή στην έκδοση κερμάτων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2015. Τη χρονιά αυτή η χώρα μας ενω είχε λάβει άδεια από την ΕΚΤ να εκδόσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το Υπουργείο Οινονομικών ζήτησε να αυξηθεί το πλαφρόν αυτό στα 52,7 εκατ. Ευρώ.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ