Νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στις εκπτώσεις – Τι θα ισχύει για ψωμί και καύσιμα

26/11/2016 | 08:42

Ρυθμίσεις για τις εκπτώσεις – προσφορές, την αγορά καυσίμων, το ψωμί κ.α. περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο και σειρά συστάσεων του ΟΟΣΑ από την τελευταία και τις προηγούμενες εργαλειοθήκες για τον ανταγωνισμό.

Σε σχέση με τις εκπτώσεις, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η έννοια της λεγόμενης «εκποίησης» ή «εκκαθάρισης» όπως διαφημίζονται συχνά, του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη και μετά από γνώμη των Δήμων, των εμπορικών και επαγγελματικών οργανώσεων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, μπορεί να ορίζεται μία περίοδος προσφορών ανά δύο έτη, με μέγιστη χρονική διάρκεια ένα μήνα, κατά την οποία επιτρέπεται η προσφορά του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.

Για τις προσφορές εισάγεται υποχρέωση σαφούς αναγραφής της αρχικής και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που διατίθενται σε προσφορά, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν (βάρος, όγκος, τεμάχιο κτλ). Παραμένει επίσης ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα (ως είδος νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση).

Η ρύθμιση για το ψωμί εισάγει την έννοια του παραδοσιακού άρτου και του παραδοσιακού φούρνου ή αρτοποιείου, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από τις εγκαταστάσεις όπου η διαδικασία ξεκινά από την επιλογή των πρώτων υλών, το ζύμωμα της ζύμης, η οποία δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη, ή ανάλογη διαδικασία συντήρησης, την εξέλιξη της ζύμης μέχρι την πλήρη μορφοποίησή της και καταλήγει στο ψήσιμο. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός «παραδοσιακό» δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τις θερμές γωνιές όπου το ψωμί παράγεται με το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης.

Στην αγορά καυσίμων η κυριότερη παρέμβαση αφορά τη διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικής προμήθειας μεταξύ εταιριών εμπορίας καυσίμων και πρατηριούχων. Πλέον η διάρκεια της σύμβασης αυτής θα μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία μόνο αν υπάρχει πλήρης κυριότητα της εταιρίας επί των χώρων του πρατηρίου. Σε διαφορετικά περίπτωση ισχύει το πλαφόν των πέντε ετών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη σειρά διατάξεων για την αγορά φαρμάκων, τα μέσα ενημέρωσης, τις κρατικές προμήθειες, τροποποιήσεις στον επενδυτικό νόμο, τις κινηματογραφικές παραγωγές, τις μεταφορές, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Σήμερα η κηδεία του 43χρονου Περικλή που κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου-Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε γιατρό του ίδιου Νοσοκομείου