Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνουμε το χατίρι στο Μητσοτάκη να καταστρέψει την χώρα

Τι είπε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ακόμα μια κυβέρνηση της κρίσης, αλλά μια κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση”. Με αυτή τη φράση, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μια ομιλία στην οποία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει, πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και πως η κυβέρνηση... δικαιούται να έχει συγκρατημένη αισιοδοξία, βάσει των τελευταίων εξελίξεων.

"Θα αναφερθώ στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Γιούνκερ, Ντράγκι οι οποίοι έχουν διατυπώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια από ποτέ ότι πρέπει η αξιολόγηση να τελειώσει στην ώρα της και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτά μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δημιουργείται στην Ευρώπη μια πολιτική συγκυρία για να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την επιτροπή.
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και το ΔΝΤ. Με βάση την πρόοδο των τελευταίων ημερών, είναι ρεαλιστικό και εφικτό η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Στόχος να ληφθούν άμεσα τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα από τώρα μέχρι το 2018 και τα μακροπρόθεσμα από το 2018 και μετά. Η λήψη τους θα οδηγήσει και στην απαιτούμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων".

Ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως έχει σχέδιο για να οδηγήσει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Ο κ. Μητοστάκης υπερασπίστηκε με πάθος τις πιο ακραίες απόψεις των δανειστών και τις ακραίες απόψεις των εργοδοτών. Αυτό δεν είναι Μένουμε Ευρωπη όπως έλεγε το 2015, αυτό είναι γινόμαστε μπανανία. Με την ομιλία του ήταν σαν να λέει προς τους σκληρούς του ΔΝΤ, μην υποχωρείτε, κρατείστε γερά και συνεχίστε την προσπάθεια για να αποδιοργανώσει η κυβέρνηση την αγορά εργασίας. Παίρνει τη θέση των ακραίων που κάθονται απέναντι και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μειοψηφίας. Αλλά δεν θα του γίνει το χατίρι, Η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση.Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει η θέληση για την τήρηση όσων συμφωνήσαμε. Θα κλείσει, χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη ΝΔ. Αυτό που έχουν στο μαυλό τους καθημερινά είναι πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας που με τόσο πόνο αποχωρίστηκαν. Γι' αυτό και δεν διστάζουν να αδιαφορούν για το τι διακυβεύεται, να ευχονται την αποτυχία και να ζητάνε εκλογές. Πρόκειται για στάση ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια. Θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα να μην βγει από την κρίση. Πρόκειται για ενδεικτική στάση σαφούς πολιτικού σχεδίου, το όνομα αυτού είναι τέταρτο μνημόνιο. Αυτό που επιδειώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Αμφισβητεί την αναπτυξιακή πολιτική τη οικονομίας. Κατηγορεί ως ιδεοληπτική την κυβέρνηση επειδή υπερασπίζεται τους εργαζόμενους. Ζητάει εκλογές πριν την αξιολόγση. Μήπως έχει να μας πει ότι έχει καλύτερο σχέδιο για να διαπραγματευτεί; Όχι, αλλά θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές γιατί δεν θα λέει όχι σε τίποτα. 

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε οριστική καταστροφή για την οικονομία. Και ποια θα ήταν η επιλογή; Θα ζητήσεις νέο δάνειο. Να, το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Να οδηγηθεί η χώρα σε νέο μνημόνιο, ρίχνοντας την ευθύνη στους άλλους. Άγρια λιτότητα και περικοπές. Απολύσεις στο δημόσιο, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και κατεδάφιση δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας. Το τέταρτο μνημόνιο το έχει έτοιμο και πτυχές του φανέρωσε στην ομιλία του στη ΔΕΘ".

 

Το ξεπέρασε το όριο ο Ερντογάν – Ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης

Ο Πρωθυπουργός, απάντησε και στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε ξανά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
"Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν και αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η Τουρκία. Από τη δική μας πλευρά, δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε τα πολιτικά δεσμευτικά κείμενα που ορίζουν τους πυλώνες των σχέσεών μας. Θα είναι καλό η Τουρκία να ακολουθήσει το δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης. Ειδικά αυτήν την περίοδο που υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής", τόνισε. 

Πηγή: newsit.gr
 

Διαβάστε επίσης