«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο», δήλωσε μεταξύ άλλων η ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, ύστερα το αίτημα των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων για «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η ύπατη εκπρόσωπος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διάλογου και υποστήριξε ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν με την Τουρκία, «ξεκινώντας με το Κυπριακό».
«Πιστεύω ότι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχυθεί η Δημοκρατία στην Τουρκία είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας και να συνομιλούμε μαζί της» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε: «Η διαδικασία της προσχώρησης έχει δώσει αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα για την Κύπρο και θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως τη σημασία που έχουν για όλους μας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό» τόνισε.
Σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο, η Τουρκία είναι στο δρόμο της μεταρρύθμισης». Υπογράμμισε ότι, «αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποτελέσουν την βάση για την ενίσχυση των όρων ελέγχου της λειτουργίας της Δημοκρατίας και την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος με τρόπο αποτελεσματικό».
Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μαρτσελίκ και με τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, στον οποίο έχει εκφράσει πολλές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
«Χρειάζονται υγιείς μηχανισμοί που εάν δεν υπάρξουν, θα αντιμετωπίσουμε πληθώρα προσφύγων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δήλωσε και πρόσθεσε: Πολλά μπορούμε να κάνουμε με την Τουρκία ξεκινώντας με το θέμα της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυσης των οικονομιών μας, για το θέμα των προσφύγων, το θέμα της Συρίας ή την σταθεροποίηση του Καύκασου.
Πάνω απ’ όλα όμως υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια από την πλευρά των Τούρκων για το τι ακριβώς θέλουν οι ίδιοι.
«Είναι σαφές, πρόσθεσε, ότι στο ζήτημα της θανατικής ποινής το να περάσει από τη ρητορική στην πράξη καταδεικνύει ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ούτε του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γιατί αυτή η συμμετοχή σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι έχουμε κοινές αξίες, όπως τις υποστηρίζει η Ευρώπη και μεταξύ αυτών οπωσδήποτε δεν συγκαταλέγεται η θανατική ποινή» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο, η Τουρκία δύναται και μπορεί να μείνει γνήσια σε σχέση με τη φύση της, δηλαδή μια γέφυρα μεταξύ πολιτισμών. Εάν όμως απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή μας Ένωση και την Δημοκρατία, η Τουρκία θα χάσει κομμάτι της δικής της κληρονομιάς και ταυτότητας και κομμάτι της δικής της ισχύος. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς όφελος κανενός και οπωσδήποτε όχι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού στο σύνολό του, κατέληξε η Φεντερίκα Μογκερίνι.