Μέσω του νέου ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση για την αναστήλωση του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου

στο αιγιο

Εν αρχή ην το χρήμα και όπως φαίνεται, εξασφαλίζεται μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 η χρηματοδότηση για την αναστήλωση του σεισμόπληκτου Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, που στέκει βαριά πληγωμένος εδώ και 21 χρόνια, προκαλώντας θλίψη στους ενορίτες που πολλές φορές κατηγορούν την Πολιτεία για ολιγωρία και αδιαφορία, έστω κι αν ανάλογοι χαρακτηρισμοί είναι άδικοι για όσους παρακολουθούν στενά την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια και συμμετέχουν στις διαχρονικές προσπάθειες.

Τη χαρμόσυνη είδηση (που off the record είχε 'διαρρεύσει' από την προηγούμενη εβδομάδα) έδωσε σήμερα το πρωί από μικροφώνου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Εισοδίων που φιλοξενήθηκε για μια ακόμη χρονιά στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου «Νέοι Ορίζοντες». Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, εξήρε τις προσπάθειες του αιγιώτη συμβούλου της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, η συμβολή της οποίας φαίνεται πως ήταν καθοριστική, μαζί και με άοκνες προσπάθειες του τελευταίου διαστήματος που κρατήθηκαν μακριά από το φως της δημοσιότητας. Την είδηση, που χαροποίησε το εκκλησίασμα και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σε όλη την πόλη, επιβεβαίωσαν τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας όσο και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος που ήταν παρόντες.

Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνεται βεβαίως τόσο η μελέτη όσο και οι εργασίες αποκατάστασης, που σίγουρα δεν είναι εύκολες ως αντικείμενο και η γραφειοκρατία συνήθως δεν είναι ‘αρωγός’ σε ανάλογες προσπάθειες, ειδικά όταν μιλάμε για ένα διατηρητέο εκκλησιαστικό μνημείο, έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ που θεμελιώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να αντικαταστήσει παλαιότερο Ιερό Ναό των Εισοδίων, ο οποίος είχε καταστραφεί στον μεγάλο σεισμό του 1860 και για πάνω από 30 χρόνια…στεγαζόταν σε διπλανό παράπηγμα. Η ιστορία τείνει να επαναληφθεί για τον συγκεκριμένο Ιερό Ναό (δεν είναι μακριά η τριαντακονταετία) και σήμερα δεν υπάρχει Τσίλλερ. Υπάρχουν σίγουρα εξαίρετοι επιστήμονες και τεχνίτες, υπάρχουν όμως και πληθώρα υπηρεσιών και διαδικασιών που πρέπει να ‘τρέξουν’ -μα κυρίως, πολιτική βούληση τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Με λίγα λόγια, μετά την ανακούφιση και την ικανοποίηση, όχι εφησυχασμός!

filodimos.gr