Εγκρίθηκε το πρώτο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που επιταχύνει τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων για ηπατική νόσο

10/12/2025 | 19:16

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους γιατρούς στην αξιολόγηση των δοκιμών φαρμάκων, σε ασθενείς με σοβαρή μορφή λιπώδους νόσου του ήπατος, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου. Πλέον, το εργαλείο θα είναι δημόσια διαθέσιμο για χρήση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκου, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πεδίου εφαρμογής.

Το εργαλείο, το οποίο ονομάζεται AIM-NASH, βοηθά τους γιατρούς να αναλύουν τις λήψεις βιοψίας ήπατος προκειμένου να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα της MASH (μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεατοηπατίτιδα) σε κλινικές δοκιμές. Το νέο αυτό εργαλείο αναμένεται να επιταχύνει τις κλινικές δοκιμές για αυτή την πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο, σύμφωνα με τον FDA.

Σήμερα, πολλοί ειδικοί αξιολογούν ανεξάρτητα τις βιοψίες ήπατος, μια διαδικασία αργή και μερικές φορές ασυνεπή. Ο FDA πρόσθεσε ότι το εργαλείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην τυποποίηση της αξιολόγησης και στη μείωση του χρόνου και των πόρων που απαιτούνται για να φτάσουν νέες θεραπείες για τη συγκεκριμένη νόσο στους ασθενείς.

Οι φαρμακοβιομηχανίες υιοθετούν όλο και περισσότερο τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, με ειδικούς του κλάδου να προβλέπουν ότι τέτοιες μέθοδοι θα μπορούσαν να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης κατά τουλάχιστον το ήμισυ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.

Το AIM-NASH χρησιμοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση εικόνων από βιοψίες ήπατος και παρέχει βαθμολογίες βάσει ενός τυποποιημένου συστήματος αξιολόγησης, τις οποίες στη συνέχεια εξετάζουν οι γιατροί για την τελική ερμηνεία. Ο FDA δήλωσε ότι η πιστοποίηση βασίστηκε σε μελέτες που έδειξαν ότι τα αποτελέσματα με τη βοήθεια του AIM-NASH ήταν συγκρίσιμα με τις αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν από μεμονωμένους εμπειρογνώμονες.

ΠΗΓΗ: Reuters

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στη Διεύθυνση Μεταφορών ΦΩΤΟ

Τραγωδία: Πώς έχασε την ζωή του 49χρονος πατρινός στην Φωκίδα

Πάτρα: Συνελήφθησαν οι δύο ανήλικες που ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο μαθήτρια κατά τη διάρκεια εκδρομής