ΕΕ: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2027 για το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε πάνω από 4 εκατ. Ουκρανούς

13/06/2025 | 21:47

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ομόφωνα, ενέκριναν σήμερα την παράταση, έως τον Μάρτιο του 2027, του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Από τον Μάρτιο του 2022, η ΕΕ έχει παράσχει ασφάλεια και καταφύγιο σε πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα άτομα που εμπίπτουν σε καθεστώς «προσωρινής προστασίας» δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου και με τον τρόπο αυτό μετριάζεται η πίεση στα εθνικά συστήματα ασύλου.

Εκτός από την παράταση της προσωρινής προστασίας, τα κράτη μέλη συζητούν την προετοιμασία για μια συντονισμένη μετάβαση από την προσωρινή προστασία, σε άλλα νόμιμα καθεστώτα (διαμονής).

Τα άτομα που επωφελούνται από προσωρινή προστασία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε όλη την ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στέγαση, ιατρική βοήθεια, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά.

Ο νόμος της ΕΕ για την προσωρινή προστασία ορίζει ελάχιστα πρότυπα προστασίας. Το πραγματικό επίπεδο βοήθειας μπορεί να διαφέρει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος.

Εάν οι συνθήκες στην Ουκρανία αλλάξουν, επιτρέποντας μια σταδιακή επιστροφή και βιώσιμη επανένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την αναστολή της προσωρινής προστασίας, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Τεχεράνη θα καεί» απειλεί το Ισραήλ – Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα πλήξει βάσεις και πλοία ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας

Έλλη Κοκκίνου: ∆εν έχω κανέναν λόγο να κάνω κι άλλον γάµο

«Καύσωνας» και σήμερα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Μετά τα… φανελάκια, βγήκαν οι βεντάλιες και τα ανεμιστηράκια

Συγκέντρωση για τις διεκδικήσεις της Πάτρας: “Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί όλα όσα έχουμε ανάγκη”

Συνελήφθη για κακομεταχείριση σκύλου στα Λεχαινά – Πρόστιμο 2.300 ευρώ

ΕΛ.ΑΣ: Συλλήψεις σε Πάτρα, Αίγιο και Δυτική Αχαΐα

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ χρίστηκε ιππότης από τον βασιλιά Κάρολο

Φωτιά στο Λασίθι – Μήνυμα του 112