ΕΕ: Μεγάλες δαπάνες για το Green Deal και την ψηφιακή μετάβαση

09/07/2023 | 21:08

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερα από 620 δισ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας και της REPowerEU, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς και ενώ πρόκειται να δημοσιευθεί η έκθεση στρατηγικής πρόβλεψης.

«Πρέπει να ξεκλειδώσουμε τη χρηματοδότηση τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα» για να επεκτείνουμε τις επενδύσεις, δήλωσε στο Politico.

Σύμφωνα με την έκθεση, που είδε το Politico, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «θα πρέπει να παρέχει ισχυρότερη στήριξη σε στρατηγικές επενδύσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, όπως οι πρώτες ύλες, η πράσινη τεχνολογία ή η βιοτεχνολογία, ιδίως για έργα αιχμής».

Μια πιθανότητα να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν να αναθεωρηθεί η εντολή της ΕΤΕπ και να διευρυνθεί ο ρόλος της ώστε να χρησιμοποιεί όλη τη δύναμη πυρός της, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι, με την έκθεση να τη θεωρεί «τη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα στον κόσμο».

Η τράπεζα θα αποκτήσει νέο πρόεδρο το επόμενο έτος, ο οποίος θα επιλεγεί ανεπίσημα αυτό το φθινόπωρο – η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι υποψήφια – και θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για την αναθεώρηση των πολιτικών της.

«Η δημόσια χρηματοδότηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται καλύτερα ως καταλύτης για ιδιωτικές επενδύσεις, ιδίως για πιο ριψοκίνδυνα, πρωτοποριακά έργα βιωσιμότητας», αναφέρει η έκθεση. Αυτό θα υποδείκνυε μια πιθανή αλλαγή προσέγγισης για τη δανειοδότηση της ΕΤΕπ, η οποία μέχρι τώρα επικεντρωνόταν σε έργα υποδομής.

Τι θα σήμαινε αυτό; Η μόχλευση της δύναμης του μεγαλύτερου πολυμερούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον κόσμο προς δαπάνες υψηλότερου κινδύνου θα βοηθούσε στην κάλυψη ενός δυνητικού κενού στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό τοπίο που αποφεύγει τον κίνδυνο. Οι επικριτές των προσπαθειών της ΕΕ για την ενίσχυση της καινοτομίας επισημαίνουν συχνά την έλλειψη επιχειρηματικών κεφαλαίων για καινοτόμες τεχνολογίες ή νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η έκθεση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων των κυβερνήσεων της ΕΕ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 19ης Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών για τον νέο επικεφαλής της ΕΤΕπ.

Η εκτενής έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής. Σημειώνει την ανάγκη για 92 δισ. ευρώ για την πράξη Net-Zero Industry Act από τώρα έως το 2030 και επιπλέον 120 δισ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση.

Ζητά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σκεφτούν σε βάθος τις αλλαγές στον πληθυσμό της ΕΕ, καθώς αυτός γερνάει, και την ανάγκη για περισσότερο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. «Για να διαχειριστεί τη δημογραφική αλλαγή, η ΕΕ χρειάζεται ισχυρά εργαλεία για λεπτομερείς προβλέψεις των δεξιοτήτων και των αναγκών σε εργατικό δυναμικό σε βασικούς τομείς», υποστηρίζει η έκθεση. «Η ΕΕ πρέπει να προσελκύσει περισσότερα παγκόσμια ταλέντα και να υποστηρίξει τη δημιουργία δεξαμενών ταλέντων και συνεργασιών με τρίτες χώρες», προσθέτει, ζητώντας «την προσαρμογή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης».

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Πάτρα: Περιπετειώδης σύλληψη 35χρονου για ενδοοικογενειακό επεισόδιο – Επιχείρησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού