ΕΕ: Η Ουκρανία πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία

04/11/2025 | 12:50

Η Ουκρανία δείχνει «αξιοσημείωτη δέσμευση» στην απόφασή της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως θα πρέπει να αντιστρέψει τις πρόσφατες αρνητικές τάσεις σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα προσχέδιο έκθεσης για τη διεύρυνση που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters τη Δευτέρα.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, πιέζει για να προωθήσει το αίτημά της, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει λόγω του πολέμου αλλά και το γεγονός ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το κείμενο, μέρος της έκθεσης για τη διεύρυνση που αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί αύριο, λέει ότι «παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, η Ουκρανία εξακολούθησε τον προηγούμενο χρόνο να επιδεικνύει αξιοσημείωτη δέσμευση» στον δρόμο της προς την ένταξη.

Μολονότι επαινεί το Κίεβο επειδή ξεκίνησε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, η Κομισιόν λέει επίσης ότι χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τον σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις ενέργειες που έγιναν τον Ιούλιο ώστε ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην ειδική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς. Μετά τις, σπάνιες εν καιρώ πολέμου, διαμαρτυρίες, η ηγεσία της Ουκρανίας εγκατέλειψε το σχέδιο, όμως το επεισόδιο αυτό τράβηξε την προσοχή των υποστηρικτών του Κιέβου στις Βρυξέλλες. «Οι πρόσφατες ανησυχητικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εντεινόμενης πίεσης στις ειδικές υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς και την κοινωνία των πολιτών, πρέπει να αντιστραφούν αποφασιστικά» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Για την ένταξη μιας χώρας απαιτείται η ομόφωνη στήριξη όλων των μελών της ΕΕ. Αν και δημοσίως σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ένταξή της σε μικρό χρονικό διάστημα και πολλοί διπλωμάτες παραδέχονται ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2028. Η Επιτροπή λέει ότι για να γίνει αυτό το Κίεβο θα πρέπει να αυξήσει ταχύτητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου.

zougla

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Πωλείται διαμέρισμα στα Ψηλαλώνια

Πάτρα: Θρήνος για τον Χρήστο Ελευθερίου που έφυγε νωρίς

Πάτρα: Ένοχοι για τον θάνατο της Δώρας μετά από γέννα η αναισθησιολόγος και ο νοσηλευτής – Kαταδίκη δύο ετών για ανθρωποκτονία