«Έχουμε ξανασυναντηθεί, δεν έχουμε;» (“We’ve met before, haven’t we?”). Μία φράση του Ντέιβιντ Λιντς γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσει ένα καλλιτεχνικό ταξίδι στο Πεδίον του Άρεως. Με τρόπο ανεπιτήδευτο και φυσικό, η έκθεση «Plásmata 3» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεδιπλώνεται μπροστά μας από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, μετατρέποντας τη βόλτα μας σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάρκα της Αθήνας σε μία ανέμελη εμπειρία τέχνης και ανακάλυψης.
Τα «Plásmata 3» παρουσιάζουν 25 έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, ο Ουίλιαμ Κέντριτζ, οι Kalos & Klio, ο Ρόμπερτ Γουίλσον, οι The Callas, ο Αίας Κόκκαλης και οι Τζοάνα Χατζιτόμα και Χαλίλ Τζορέιζ. Τα έργα απλώνονται διακριτικά στον δημόσιο χώρο του Πεδίου του Άρεως και συνθέτουν έναν κόσμο, όπου τα όρια πραγματικότητας και ψευδαίσθησης χάνονται και το καθημερινό μεταμορφώνεται σε κάτι μαγικό.
«Τα Plásmata αυτήν τη φορά δεν θα είναι τόσο φαντασμαγορικά ούτε τόσο ψηφιακά. Θα είναι τρυφερά, θα μας ζητήσουν να τα ανακαλύψουμε. Τελικά αυτό που θελήσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε έναν παρηγορητικό περίπατο», εξήγησε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση και επιμελήτρια του «Plásmata 3», κατά τη χθεσινή παρουσίαση της διοργάνωσης στους δημοσιογράφους. «Είπαμε να δημιουργήσουμε μία όαση, όπου η πραγματικότητα θα έχει έναν λιγότερο σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό τα Plásmata φέτος κινούνται ανάμεσα στο αντικειμενικά πραγματικό και το επινοημένο, σε αυτό που λέμε fiction και reality», συμπλήρωσε.
Το στοίχημα ήταν τα «Plásmata 3» να μη διαταράξουν την αρμονία και την καθημερινότητα του πάρκου. Τα έργα απλώνονται διακριτικά ανάμεσα σε θάμνους, μνημεία, δέντρα και παρτέρια, αγκαλιάζοντας το αστικό φυσικό τοπίο. Σαν να ήταν πάντα εκεί, μας προσκαλούν να περιηγηθούμε και να ονειρευτούμε.
Στα έργα η τεχνολογία παρουσιάζεται όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως εργαλείο. Οι καλλιτέχνες δεν υπακούνε στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τη χρησιμοποιούν, τη μεταμορφώνουν, την υπονομεύουν, την ξεπερνούν. Με βασικό όπλο τους τη φαντασία, δημιουργούν νέες αφηγήσεις που δεν υποτάσσονται στους αλγόριθμους, αλλά τους αμφισβητούν, τους επανεφευρίσκουν.
Ωστόσο, τα «Plásmata 3» δεν είναι απλά μία έκθεση. Μουσική, κινηματογράφος, περφόρμανς, συζητήσεις, φαγητό, εργαστήρια καινοτομίας, αποτελούν τμήμα της φετινής διοργάνωσης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάσης.
«Δεν ξέρω αν τα Plásmata πρέπει να λέγονται έκθεση ή πρότζεκτ, γιατί νιώθουμε ότι δεν είναι τίποτα από αυτά τα δύο. Αυτήν τη φορά είναι απλώς μία πρόσκληση και λίγο πολύ τα Plásmata λένε “ελάτε να μας δείτε και να μας βρείτε” και όλα αυτά προκειμένου να μη διασχίσουμε απλώς το Πεδίον του Άρεως ως έναν ενδιαφέροντα δημόσιο χώρο, αλλά να το κάνουμε πιο δικό μας, να περνάμε πιο πολύ χρόνο. Και καλώς ή κακώς για να περνάει κανείς περισσότερο χρόνο ακόμα και σε ένα τόσο ωραίο περιβάλλον όσο είναι πλέον το Πεδίον χρειάζεται την αφορμή», επεσήμανε η κ. Παναγιωτάκου.
Μαζί με τα έργα, τα «Plásmata 3» φέρνουν στο Πεδίον του Άρεως και μία σειρά δράσεων: Μία περφόρμανς του κορυφαίου Γάλλου χορογράφου Γιαν Μπουρζουά (27, 28 Μαΐου και 6, 7, 8, 13, 14, 15 Ιουνίου), dj sets και ζωντανές εκπομπές από το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης «Stegi.Radio», ανοιχτές συζητήσεις με καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες, κατοίκους της περιοχής, ακτιβιστές και εργαζόμενους, κινηματογραφικές προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, εργαστήρια καινοτομίας και επιχειρηματικής ενδυνάμωσης για επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής, γεύσεις και ποτά από εστιατόρια και μπαρ της περιοχής, αλλά και μία ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή, που μας καθοδηγεί σε ένα ονειρικό, μαγευτικό ταξίδι, στο οποίο όλα τα πλάσματα του πάρκου, οι κοινότητες και οι επιχειρήσεις γύρω από αυτό ψιθυρίζουν τα μυστικά τους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://www.onassis.org/el/whats-on/plasmata-3.