Την άποψη ότι στο πρόσωπο του 39χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων συντρέχουν «σωρευτικά ενδείξεις» ώστε «να μπορεί να έχει μειωμένο καταλογισμό», κατέθεσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Αθανάσιος Δουζένης.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως «καταλληλότερος» να μιλήσει για την ψυχική υγεία του 39χρονου είναι ένας πραγματογνώμονας. «Η δική μου γνώμη είναι μια γνώμη που δεν είναι η τεκμηριωμένη πραγματογνωμοσύνη», είπε ο μάρτυρας και σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε πως η άποψη του είναι ότι ο κατηγορούμενος «πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και κατάθλιψη».
Πρόεδρος: Ποια είναι η εκτίμησή σας για την ψυχική του υγεία;
Μάρτυρας: Ήταν ασθενής μου, τον έχω εξετάσει ως κρατούμενο στις φύλακες Κορυδαλλού. (…) Εμφάνιζε μια εικόνα ενός ανθρώπου που ήταν συντετριμμένος, εμφάνιζε διάφορες ιδέες. Εμείς δεν έχουμε καμία εικόνα της δικογραφίας. Ο ίδιος μας ανέφερε ιστορικό πολυεξάρτησης. Σχημάτισα την εντύπωση πως έχει μια διαταραχή προσωπικότητας. Από ό,τι κατάλαβα από την ειδησιογραφία ήταν ένα άνθρωπος αρκετά χειριστικός. Όσον αφορά στον φόνο δεν εισέφερε τίποτα γιατί έλεγε ότι δεν θυμάται τίποτα.
Πρόεδρος: Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά;
Μάρτυρας: Ναι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει. Δεν ξέρεις αν είναι αλήθεια ή ψέματα. Έλεγε «δεν θυμάμαι τίποτα από εκείνη την ημέρα». Περιέγραφε ένα κενό και οι επόμενες αναμνήσεις του ήταν από το νοσοκομείο.
Πρόεδρος: Υπάρχει ιατρικός όρος για την απώλεια μνήμης για μια ημέρα;
Μάρτυρας: Ναι, μετατραυματική αμνησία, η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.
Πρόεδρος: Μπορεί κάποιος να ρωτάει ώρες μετά την τέλεση της πράξης «τι έκανα στο θύμα»;
Μάρτυρας: Η απάντηση είναι μπορεί.
Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος είχε συνείδηση των πράξεων του κατά τη τέλεση της πράξης;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας πω, δεν έχω τη παραμικρή ιδέα.
Πρόεδρος: Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ και βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά χάπια). Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης;
Μάρτυρας: Ναι μπορεί να οδηγήσει.
Πρόεδρος: Η οποία απώλεια συνείδησης τι σημαίνει; Είμαι υποτονικός, κοιμάμαι; Ή παίρνω ένα μαχαίρι και σκοτώνω;
Μάρτυρας: Από αυτά που περιγράφει ο άνθρωπος – παρά το ότι είχε πάρει κατασταλτικές ουσίες – φάνηκε ότι είχε την ικανότητα να οδηγήσει και να φτάσει εκεί, να κάνει μια σειρά από πράματα. Η απώλεια της συνείδησης έχει να κάνει με το ότι ήταν ζαλισμένος….
Πρόεδρος: Τι ερμηνεία δίνετε σε όλο αυτό;
Μάρτυρας: Δεν δίνω καμία ερμηνεία, υπάρχουν άνθρωποι που περιγράφουν ένα μπλακ άουτ, υπάρχει το αλκοολικό μπλακ άουτ. Είναι μια κατάσταση στην οποία οι αυτόματες κινήσεις γίνονται παρ’ όλα αυτά η ανάμνηση έχει σβηστεί τελείως.
Συνεχίζοντας ο κ. Δουζένης αναφέρθηκε σε «αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας» η οποία – όπως είπε- ανήκει στις ψυχικές διαταραχές .
Πρόεδρος: Υπάρχει η έλλειψη καταλογισμού, ο μειωμένος καταλογισμός ή τίποτα από τα δυο. Σε ποια κατηγορία ανήκει κατά την άποψή σας ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Δεν νομίζω ότι η γνώμη μου έχει μεγάλη σημασία είμαι ο θεράπων ιατρός και ο θεράπων ιατρός έχει σαν μέλημά του τη φροντίδα του ασθενούς του. Είμαι ευχαριστημένος που είναι εδώ… είναι όμως καταλληλότεροι οι πραγματογνώμονες. Σωρευτικά έχει ενδείξεις για να μπορεί να έχει μειωμένο καταλογισμό.
Εισαγγελέας: Από τι ακριβώς πάσχει;
Μάρτυρας: Από διαταραχή προσωπικότητας και κατάθλιψη που διέγνωσαν όταν τον εξέτασα.
Εισαγγελέας: Τι είδατε ποια είναι τα στοιχεία;
Μάρτυρας: Είδα έναν άνθρωπο σε μεγάλη κατάθλιψη συντετριμμένο που έλεγε ότι «δεν θυμάμαι τίποτα από το περιστατικό», δεν έχει άλλα στοιχεία.
Εισαγγελέας: Υπάρχει όμως μια αλληλουχία γεγονότων, κρύφτηκε, κάλυψε το μαχαίρι, πήγε στο αστυνομικό τμήμα.
Μάρτυρας: Όλα αυτά δείχνουν ότι ήξερε τι έκανε(…)
Εισαγγελέας: Οι παθήσεις αυτές – διαταραχή προσωπικότητας και κατάθλιψη – συνδέονται με τη δολοφονία;
Μάρτυρας: Η διαταραχή συνδέεται με την αυτοκαταστροφικότατα και την αυτοκτονία. Η ετεροκαταστροφικότατα είναι σε πολλές περιπτώσεις η όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι άνθρωποι με διαταραχή προσωπικότητας σε μεγάλο ποσοστό αυτοκτονούν σε μικρότερο ποσοστό διαπράττουν εγκλήματα.
Εισαγγελέας: Είστε καθηγητής Πανεπιστημίου δεν θα έπρεπε να έχετε μια τεκμηριωμένη γνώμη;
Μάρτυρας: Δεν έχει γνωστή ψυχοπαθολογία, έχει πολλαπλές νοσηλείες, εξαρτήσεις και κατά καιρούς ο ίδιος περιέγραψε μια πολύ κακή διάθεση και αυτοκτονικότητα. Όλα αυτά συνάδουν με πολλές διαγνώσεις
Εισαγγελέας: Γιατί θέλησε να αυτοκτονήσει μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα; Κατάλαβε ότι έκανε κάτι κακό; Πώς θα ερμηνεύατε αυτή τη συμπεριφορά; Είχε αντιληφθεί το άδικη της πράξης του;
Μάρτυρας: Εγώ αυτή τη συμπεριφορά την ερμηνεύω «Θέλω να πεθάνουμε μαζί και δεν θέλω να ανήκεις σε κανέναν άλλον» …Αυτό είναι μια ακραία έκρηξη συναισθήματος.
Στη συνέχεια ο κ. Δουζένης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, ανέφερε πως ο 39χρονος «είχε μείζονα κατάθλιψη εξαιτίας του εγκλήματος το οποίο τέλεσε». «Εγώ όταν τον γνώρισα τον άνθρωπο η βασική μου μέριμνα ήταν να διασφαλίσω ότι δεν θα επαναληφθούν απόπειρες αυτοκαταστροφής» είπε και σε άλλο σημείο της εξέτασής του τόνισε πως στο παρελθόν μέσα στη φυλακή ο κατηγορούμενος είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του με απαγχονισμό λέγοντας πως δεν άντεχε να ζει χωρίς την Κυριακή.
Οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας επέμεναν πάντως πως οι απόπειρες αυτοκτονίας του δράστη είναι και αυτές στο πλαίσιο της χειριστικής του συμπεριφοράς και τις χαρακτήρισαν «προσχηματικές».
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση διευκρίνισε σχετικά με το αίτημα για μειωμένο καταλογισμό πως ο κατηγορούμενος δεν είχε «διανοητική καθυστέρηση». Ο συνήγορος του 39χρονου Σπύρος Δημητρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέρος του λογικού του – θέληση, απόφαση, δράση και επιθυμία αλλά και πάθος και συγκίνηση- είχε διαταραχθεί. Θεωρούμε ότι η βούλησή του, η αίσθησή του για την πραγματικότητα επηρεάστηκε από τη ψυχική του νόσο και από τις ουσίες που είχε καταναλώσει».
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.
protothema.gr