Εμπλοκή και θρίλερ με τις ΗΠΑ για τις νέες ταυτότητες στην Ελλάδα

09/02/2017 | 06:33

Με επαναφορά της βίζας απειλούν οι Αμερικανοί την ελληνική πλευρά αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν προχωρήσει στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες, τύπου… πιστωτικής κάρτας με τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών (δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία αρχικά).

Οι δύο επιτροπές που είχαν συσταθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους από το καλοκαίρι του 2016, παρέδωσαν το πόρισμά τους, βάσει του οποίου έγινε το σχέδιο νόμου, το οποίο όμως παραμένει στα υπουργικά συρτάρια προκειμένου να υπάρξει η πολιτική βούληση για την κύρωσή του στη Βουλή.

Η όλη υπόθεση κολλάει στο ότι το κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό που λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορεί να καλύψει το Δημόσιο, και η επιβάρυνση μετακυλύεται σε κάθε πολίτη, ο οποίος πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ, κάτι που η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποφύγει αναζητώντας… ισοδύναμα!

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» όλη αυτή καθυστέρηση προκαλεί τριβές με τους αμερικανούς αξιωματούχους. Οι πιέσεις της αμερικανικής πλευράς ήταν έκδηλες στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με ελληνικά τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας αξιολόγησης του προγράμματος θεώρησης βίζας (Visa Waiver Program), ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναμένεται να έχει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το ίδιο θέμα που δυστυχώς βάζει στο τραπέζι του διαλόγου την επαναφορά της βίζας για ταξίδια ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.

Αυτές οι πιέσεις εκφράστηκαν ακόμη και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αλλά και από τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Ελλάδα. Ως καταληκτικό χρονικό διάστημα αντικατάστασης είχε οριστεί ο Απρίλιος του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και αν έρθει αυτή η ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από εκεί και πέρα απαιτείται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού που μπορεί να διαρκέσει έως και… 15 μήνες, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο να παραβιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει με όλους τους τρόπους πως οι ταυτότητες μας είναι ευάλωτες, εύκολες στην πλαστογραφία τους και στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων με τη χρησιμοποίησή τους, παρουσιάζοντας παραδείγματα υποθέσεων. Επίσης, η αλλαγή των δελτίων ταυτότητας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λικέρ Baileys
22/12/2025 | 19:32

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της