e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η ασφαλιστική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου

22/07/2022 | 17:38

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ύστερα από χρόνια ταλαιπωρίας, έφτασε η στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να βγάζουν ασφαλιστική ενημερότητα για τη μεταβίβαση ακινήτου χωρίς να πρέπει να επισκεφτούν υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ!

Αν κάποιος έχει χρέη και θέλει να πουλήσει ένα ακίνητό του, για να κάνει τη μεταβίβαση δεν χρειάζεται να επισκεφτεί κατάστημα του e-ΕΦΚΑ για να βγάλει την ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς πλέον θα λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο οι βεβαιωμένες από το ΚΕΑΟ οφειλές κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος.

Μέχρι σήμερα, απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις επισκέψεις (δύο σε Τοπικές Διευθύνσεις και μία σε ΚΕΑΟ) για την καταγραφή των οφειλών του συναλλασσόμενου, την υποβολή αίτησης χορήγησης οφειλών και την έκδοση του πιστοποιητικού παρακράτησης οφειλής.

Πλέον, αυτές οι τρεις επισκέψεις καταργούνται και τη θέση τους παίρνει η ηλεκτρονική έκδοση βεβαίωσης οφειλής.

Για τη λήψη της βεβαίωσης, ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται το site του e-ΕΦΚA (www.efka.gov.gr), την ηλεκτρονική υπηρεσία βεβαίωσης οφειλής https://apps.ika.gr/eClearanceCertOrg/faces/secureAll/index.xhtml, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, καταχωρώντας επιπρόσθετα και τον ΑΜΚΑ του.

Στις περιπτώσεις που ο συναλλασσόμενος επιθυμεί να καρπωθεί το τίμημα και να ζητήσει διασφάλιση της οφειλής (π.χ. εγγραφή υποθήκης σε άλλο ακίνητο), τότε η επικοινωνία με το ΚΕΑΟ πραγματοποιείται μέσω e-mail και, κατ’ εξαίρεση, μπορεί να απαιτηθεί επίσκεψη σε υποκατάστημα.

Παράλληλα, αυτοματοποιείται ο τρόπος καταβολής των παρακρατούμενων ποσών από τους συμβολαιογράφους. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η καταβολή από τους συμβολαιογράφους των παρακρατούμενων από το τίμημα ποσών οφειλής όχι μόνο δεν ήταν αυτοματοποιημένη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούσε ακόμα και κατ’ ιδίαν συνεννοήσεις αυτών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Τώρα, πλέον, η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα.

 

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Βαρύ πένθος για τον αιφνίδιο θάνατο της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα που μόλις είχε γεννήσει – Τα πιθανά αίτια, συγκλονίζει η μητέρα της

Αυτή είναι η αιτία θανάτου της 34χρονης από την Πάτρα δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό – Τι έδειξε η Ιατροδικαστική

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθούν οι βραδινές εκδηλώσεις, κανονικά οι πρωινές