Δημόσιοι υπάλληλοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού

27/12/2024 | 18:41

Στα διοικητικά δικαστήρια προσέφυγαν δημόσιοι υπάλληλοι, ζητώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που κόπηκαν με  μνημονιακό νόμο.

Παράλληλα, με αίτημά τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν η υπόθεση τους, για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, να εκδικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης.

Ειδικότερα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατέθεσε αγωγή υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας και παράλληλα έκανε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ  του η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, αλλά  και να αναγνωριστεί  υποχρέωση του Δημοσίου να  καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό της διετίας 2023 και 2024.

Μεταξύ άλλων νομικών επιχειρημάτων, ο δημόσιος υπάλληλος επικαλείται ότι η μη επαναφορά  των δώρων και του επιδόματος θερινών διακοπών είναι αντίθετη σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στο Χάρτη  των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) και  στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτάσσει ίση μεταχείριση εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκούς και δίκαιου κατωτάτου μισθού ο οποίος εγγυάται το αξιοπρεπές της διαβίωσής τους.

Επιπλέον, στην αγωγή υπογραμμίζεται ακόμα ότι είναι αναγκαία η εξίσωση των κατώτατων μισθών των εργαζομένων στα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2022/2041/ΕΕ, αδιακρίτως αν ανήκουν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η παράλειψη του νομοθέτη να προβεί στην επαναφορά των εν λόγω επιδομάτων, όπως υπογραμμίζεται, είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και στην υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου.

 

ΠΗΓΗ

 

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)