Δανία: Συναγερμός μετά τη νέα εισβολή drones – Έκλεισαν τέσσερα αεροδρόμια της χώρας

25/09/2025 | 07:35

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δανία, καθώς τέσσερα αεροδρόμια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εξαιτίας της εμφάνισης drones σε διάφορα σημεία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Από την εμφάνιση drones στη Δανία έχουν κλείσει τα αεροδρόμια του Άαλμποργκ, του Έσμπιεργκ, του Σόντερμποργκ και του Σκρίντστρουπ, δύο ημέρες αφότου είχε ανασταλεί για τον ίδιο λόγο η λειτουργία του διεθνές αεροδρόμιου της Κοπεγχάγης.  

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των περιστατικών, επισημαίνοντας πως η αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου του Άαλμποργκ επηρεάζει επίσης τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας καθώς χρησιμοποιείται και ως στρατιωτική βάση.

«Δεν μπορούμε ακόμη να σχολιάσουμε τον σκοπό των drones που πετούν στην περιοχή, ούτε μπορούμε να πούμε τίποτα για το ποιος είναι πίσω από αυτό», δήλωσε ο αρχιεπιθεωρητής Γέσπερ Μπόιγκααρντ Μάντσεν, καθώς οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αν μας δοθεί η ευκαιρία, θα καταρρίψουμε τα drones», πρόσθεσε. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος για τους επιβάτες στο αεροδρόμιο ή τους κατοίκους, αλλά ζήτησε από το κοινό να κρατήσει αποστάσεις από την περιοχή.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι τα drones δεν βρίσκονται πλέον στον εναέριο χώρο πάνω από το αεροδρόμιο του Άλμποργκ.

Είπαν μάλιστα ότι τα drones ήταν ορατά από το έδαφος και πρόσθεσαν ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η δραστηριότητα να ήταν φάρσα.

Απαντώντας στις αναφορές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Έσμπιεργκ, το Σόντερμποργκ και το Σκρίντστρουπ, η αστυνομία δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κατάσταση», αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει το κίνητρο.

Το βράδυ της Δευτέρας (22.09.2025) είχε κλείσει για περίπου τρεις ώρες το αεροδρόμιο της νορβηγικής πρωτεύουσας εξαιτίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θεάθηκαν στην περιοχή του Όσλο.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής μετά την αναφορά ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, η Εσθονία και η Πολωνία ζήτησαν διαβούλευση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από τη Ρωσία σε ξεχωριστά περιστατικά.

Η Ρουμανία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε επίσης ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)