Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών, «βουτιά» άνω του 5% για τον Γενικό Δείκτη

03/03/2026 | 12:50

Ανελέητο «σφυροκόπημα» δέχεται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα «σύννεφα» του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν σκεπάζουν τις παγκόσμιες αγορές, μαζί και την Αθήνα. Οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η σύγκρουση με το Ιράν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τις τέσσερις με πέντε εβδομάδες που είχε υπολογίσει. Πρόσθετες πιέσεις ασκεί το ξέφρενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου, ειδικά μετά το «πάγωμα» των διελεύσεων στα Στενά του Ορμούζ.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Τρίτης (3/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -5,37% και διαπραγματεύεται στις 2.082,68 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 2.082,14 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 2.166,45 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 11 μηνών και συγκεκριμένα από τις 7 Απριλίου (-7,43%). Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που παραμείνει κάτω από τις 2.120 μονάδες, το ΧΑ θα «σβήσει» τα φετινά του κέρδη.

Απώλειες άνω του -3% κατέγραψε χθες η Λεωφόρος Αθηνών, πραγματοποιώντας τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 11 μηνών, στον απόηχο της επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.200 μονάδες και σε χαμηλό διμήνου, με αποτέλεσμα η φετινή απόδοση να περιορίζεται πλέον σε περίπου +3,8%.

Τα ετήσια αποτελέσματα για την περσινή χρήση ανακοίνωσε η Optima bank πριν την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης σειρά έχει η ElvalHalcor. Τις οικονομικές τους επιδόσεις θα δημοσιοποιήσουν την Τετάρτη (4/3) η Cenergy και η Lamda Development και την Πέμπτη (5/3) η CrediaBank. Σήμερα πραγματοποιείται η Capital Markets Day της Τράπεζας Κύπρου, ενώ ανάλογη εκδήλωση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη για την Τράπεζα Πειραιώς.

Πρεμιέρα για τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς η DBRS θα δώσει τον χρησμό της την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Ο καναδικός οίκος βαθμολογεί τη χώρα με «BBB» και σταθερό trend. Μία εβδομάδα αργότερα (13/3) θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της η Moody’s (Baa3 με σταθερό outlook) και στις 20 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Scope Ratings («BBB» με θετικό outlook).

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές


Κατά -4,64% διολισθαίνει σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 2.322,25 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -3,22% στις 5.416 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -2,3% στις 2.620,21 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16,84 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να κάνει τζίρο 3,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η ΕΤΕ με 2,7 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 2,5 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 1,9 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 147,41 δισ. ευρώ. Απώλειες καταγράφουν 83 μετοχές, έναντι 8 που ενισχύονται και 6 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις τραπεζικές μετοχές, η Eurobank οπισθοχωρεί κατά -5,2%, η Εθνική κατά -4,9%, η Alpha Bank κατά -4,1% και η Πειραιώς κατά -4%. Η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει πτώση -3,1%, η CrediaBank -3,3% και η Optima bank -4,3%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Viohalco ηγείται των σημερινών απωλειών χάνοντας -6,3% και έπεται η θυγατρική, ElvalHalcor, στο -5,5%. Πτώση άνω του -4% σημειώνουν η Cenergy, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Aktor. Κατά τουλάχιστον -3% υποχωρούν η Aegean, η Titan και η Lamda Development. Πάνω από -2% χάνουν η Metlen, η ΔΕΗ, η HELLENiQ ENERGY και η Motor Oil. Με απώλειες άνω του -1% ακολουθούν ο ΟΠΑΠ, ο ΔΑΑ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ και η Jumbo.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πάνω από -4% διολισθαίνουν η Autohellas, η Austriacard, ο ΟΛΘ και η Fourlis. Κατά τουλάχιστον -3% υποχωρούν η Bally’s Intralot, η ΑΒΑΞ, η Intracom Holdings και η Dimand. Με πτώση άνω του -2% ακολουθούν η Ελλάκτωρ, ο ΑΔΜΗΕ, η Alter Ego Media, η Qualco, η ΕΧΑΕ και η Κρι Κρι. Απώλειες άνω του -1% καταγράφουν η Ideal, η Quest και η Trade Estates.

Νέο «κύμα» πωλήσεων στις διεθνείς αγορές

Κόντρα στο αρνητικό κλίμα των αγορών πηγαίνει η Wall Street, καθώς πολλοί επενδυτές παραμένουν ψύχραιμοι και εντοπίζουν ευκαιρίες λόγω της καθίζησης των τιμών (buy the dip). Ωστόσο, το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να υπάρχει. Η αβεβαιότητα γύρω από τις τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ευρύτερου επενδυτικού κλίματος. Τα futures των βασικών δεικτών προμηνύουν ξεκίνημα με ισχυρή πτώση, άνω του -1%.

Στο «κόκκινο» διατηρούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μετά την αντεπίθεση του Ιράν και τις απειλές ότι θα χτυπήσει όποιο πλοίο επιχειρήσει να περάσει από τα Στενά του Ορμούζ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά -1,9% και οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου διαπραγματεύονται μεταξύ -1,4% και -2,3%.

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα να «βυθίζονται» πάνω από -3% και -7%, αντίστοιχα.

Πηγή: newmoney.gr

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Συνελήφθησαν οι δύο ανήλικες που ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο μαθήτρια κατά τη διάρκεια εκδρομής

Πάτρα: Υπόθεση εκβίασης ερευνά η Ασφάλεια – Το τηλεφώνημα από τις φυλακές Κορυδαλλού(;) και οι οικονομικές διαφορές

Πάτρα: Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο-Μεγάλη κινητοποίηση από την Αστυνομία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ-ΝΕΟΤΕΡΑ

Σοκαριστικό τροχαίο στα Καλάβρυτα: Νεαρή καρφώθηκε σε δέντρο – Το αυτοκίνητο έπεσε σε πλαγιά και διαλύθηκε (ΦΩΤΟ)

Πώς έγινε η τραγωδία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την 67χρονη ΑμεΑ – Ποια ήταν η «αγωνίστρια της ζωής» Μαρία Λαδά από την Κεφαλονιά