Chatbots δίνουν σε γυναίκες χειρότερες συμβουλές για την αγορά εργασίας

Μια μελέτη του πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Würzburg-Schweinfurt στη Γερμανία έβαλε στο μικροσκόπιο τις προκαταλήψεις που εμπεριέχουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές εξέτασαν πέντε διαφορετικά γλωσσικά μοντέλα: ChatGPT-4o Mini, Claude 3.5 Haiku, Mixtral, Qwen 2.5 Plus και Llama 3.1. Το πείραμα ήταν πολύ απλό – έβαλαν τα chatbots να δίνουν συμβουλές για τη διαπραγμάτευση μισθών σε φανταστικούς υποψήφιους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα chatbots συνέστησαν χαμηλότερους αρχικούς μισθούς για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες.

Η διαφορά ήταν ιδιαίτερα σαφής για τις ανώτερες θέσεις στον ιατρικό τομέα: εδώ, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) συνέστησαν σημαντικά χαμηλότερους μισθούς για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες. Αλλά υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές και σε άλλους τομείς, όπως η νομική επιστήμη, η μηχανική και η διοίκηση επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο A European Perspective.

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της