CDU και SPD συμφώνησαν να συζητήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης

08/03/2025 | 17:52

Το πρώτο βήμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία έγινε το Σάββατο με τη συμφωνία ανάμεσα στο CDU που κέρδισε τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου και του κυβερνώντος ως σήμερα SPD να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Oι διερευνητικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν ασυνήθιστα γρήγορα και σε πολύ καλό κλίμα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των εμπλεκομένων. Κατέληξαν σε 11σέλιδο διερευνητικό έγγραφο που πραγματεύεται μεν πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και σημεία που πιθανότατα θα απαντηθούν μόνο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Τις πρώτες λεπτομέρειες έδωσαν στη δημοσιότητα ο αρχηγός του CDU Φρίντιρχ Μερτς και ο Μάρκους Ζέντερ από το CSU. Από την πλευρά του SPD τις ανακοινώσεις έκαναν ο Λαρς Κλινγκμπάιλ και η Σάσκια Έσκεν.

Τα δύο κόμματα έκαναν αγώνα δρόμου για μια συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα, όταν ελπίζουν να προωθήσουν στο γερμανικό Κοινοβούλιο τη χαλάρωση των ορίων δανεισμού της Γερμανίας για να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Ο Μερτς θέλει να σχηματίσει συνασπισμό μέχρι το Πάσχα, στις 20 Απριλίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για τις συζητήσεις αφορούν τη μετανάστευση και την οικονομία, αναφέρει μεταξύ άλλων η Bild.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε μαζική επέκταση των συνοριακών ελέγχων, αλλά και αναστολή των επανενώσεων οικογενειών.

Συμφώνησαν να απορρίπτονται επιτόπου στα σύνορα αιτούντες άσυλο, όπως και να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος περί ιθαγένειας. Οι πτήσεις από το Αφγανιστάν για πρώην συνεργάτες της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ σταματούν, αλλά θα πραγματοποιηθούν πτήσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία, με απελαθέντες μετανάστες.

Για την οικονομία, κοινή γραμμή είναι τα κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας, για παράδειγμα με τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των εταιρειών αλλά και μείωση του φόρου για την ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Επίδομα Πολιτών πρόκειται να μεταρρυθμιστεί και να μετονομαστεί, ενώ ο Κλινγκμπάιλ διαβεβαίωσε ότι παραμένει ο σχεδιασμός για βασικό μισθό στα 15 ευρώ την ώρα.

Στην παρέμβασή κατά τις ανακοινώσεις, ο Μερτς υποσχέθηκε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με την άρνηση άδειας εισόδου στα σύνορα της Γερμανίας και την επέκταση των συνοριακών ελέγχων.

Ο Μερτς είπε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1%-2%.

Τα δύο κόμματα συζήτησαν επίσης το θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, στο οποίο αντιτάχθηκε ο απερχόμενος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς. O Μερτς υποστηρίζει τη μεταφορά αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι στη Γερμανία, όπου οι συνασπισμοί είναι ο κανόνας, οι κυβερνήσεις σχηματίζονται συνήθως σε δύο φάσεις, με τα κόμματα να διεξάγουν πρώτα διερευνητικές συνομιλίες και στη συνέχεια να εισέρχονται σε επίσημες συνομιλίες.

protothema 
 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ