Η απομάκρυνση λύκων από την Πάρνηθα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μέσω του Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων, διέταξε τη μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού λύκων σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό την προστασία του κόκκινου ελαφιού και τη δημόσια ασφάλεια. Η απόφαση βασίστηκε σε αναφορές για μειωμένους πληθυσμούς ελαφιών και περιστατικά όπως επιθέσεις λύκων σε κατοικίδια ή κτηνοτροφικές μονάδες.
O Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων, διέταξε τη μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού λύκων σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται υποστηρίζοντας ότι οι λύκοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία, περιορίζοντας τον υπερπληθυσμό ελαφιών και αγριογούρουνων, που εμποδίζουν την αναδάσωση μετά τις πυρκαγιές του 2007, 2021 και 2023.
Μύθος και αλήθειες
Η αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» θεωρεί χρήσιμο να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων με «πέντε μύθους και αλήθειες για τους λύκους στην Πάρνηθα».
- ΜΥΘΟΣ 1ος: Οι λύκοι στην Πάρνηθα είναι απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν έχει καταγραφεί ποτέ επίθεση λύκου σε άνθρωπο στην περιοχή, ούτε στην Ελλάδα.
- ΜΥΘΟΣ 2ος: Ζημιές από λύκους στην ανθρώπινη περιουσία.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν έχουν καταγραφεί στην περιοχή ζημιές στην ανθρώπινη περιουσία σε τέτοιο βαθμό που να υποδεικνύουν ότι η κατάσταση διαφέρει από άλλες περιοχές παρουσίας του λύκου στην Ελλάδα.
- ΜΥΘΟΣ 3ος: Ο λύκος απειλεί τον πληθυσμό του κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο λύκος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση διατήρησης του κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα. Και ενώ ο λύκος μπορεί να επηρεάσει, μέσω της θήρευσης, την πληθυσμιακή κατάσταση του ελαφιού, ταυτόχρονα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ισορροπία κάθε οικοσυστήματος. Η απομάκρυνση του λύκου από την Πάρνηθα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του τοπικού οικοσυστήματος.
- ΜΥΘΟΣ 4ος: Η απομάκρυνση λύκων από την Πάρνηθα θα αφαιρέσει την απειλή για τα ελάφια στην Πάρνηθα.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η επαναποίκηση της Πάρνηθας από τον λύκο ήταν αποτέλεσμα μιας φυσικής διεργασίας. Η τεχνητή του απομάκρυνση θα ανοίξει απλά τον δρόμο σε άλλους λύκους να κάνουν ακριβώς το ίδιο!
- ΜΥΘΟΣ 5ος: Οι λύκοι θα συλληφθούν για να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια και εμπειρία για τη σύλληψη λύκων. Με βάση την εμπειρία αυτή θεωρούμε ότι η σύλληψη όλων (;) των λύκων στην Πάρνηθα είναι πρακτικά ανέφικτη. Εκτός της δυσκολίας, όμως, είναι μια επιχείρηση με μεγάλο βαθμό τεχνικής δυσκολίας, η οποία ενέχει και κινδύνους για την ασφάλεια των ζώων.
Να επανεξεταστεί η απόφαση
Ο «Αρκτούρος» καλεί τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν την απόφαση του Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων – Περιβάλλοντος και να λάβουν τις όποιες αποφάσεις με γνώμονα την επιστημονική γνώση, στο πλαίσιο της ισχύουσας ελληνικής και ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», που συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος (LIFE Wild Wolf), καθώς και σε άλλα προγράμματα μελέτης και διαχείρισης της αλληλεπίδρασης του λύκου με το ελάφι στην Πάρνηθα, τονίζει πως «η μέθοδος αυτή είναι ακατάλληλη» και ζητά την άμεση διοργάνωση σύσκεψης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, όπου θα της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει προτάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς, βασισμένες στην επιστημονική γνώση και σε καλές πρακτικές, που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς.