Αργεί πολύ ο Σεπτέμβριος

30/06/2025 | 20:32

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μόλις άνοιξε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μάς επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις.
Έρχεται άλλωστε και η έρευνα που είχε διατάξει με αφορμή καταγγελίες για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς πλησιάζει να ολοκληρωθεί.

Τα τελευταία έξι χρόνια, άλλωστε, η χώρα μας κατέρριψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, με τις περισσότερες απευθείας αναθέσεις σε μη πολεμική περίοδο: Σχεδόν το 90% των συμβάσεων του Δημοσίου δόθηκαν χωρίς διαγωνισμό. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε εταιρείες-σφραγίδες, που έπαιρναν ανεξέλεγκτα το κρατικό χρήμα.

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί απλά τη φυσική προέκταση αυτού του μηχανισμού. Δεν ήταν μια εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά ο ίδιος ο κανόνας.

Η διαφθορά είναι ένας καρκίνος του οποίου οι μεταστάσεις έχουν εξαπλωθεί με γενικευμένο τρόπο. Που όχι μόνο σκάβει ρήγματα στον δημόσιο προϋπολογισμό -ποιος θα πληρώσει άραγε το πρόστιμο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;-, αλλά δημιουργεί και ένα επικίνδυνο έλλειμμα δημοκρατίας και καταστρέφει το κοινωνικό περιβάλλον.

Η απονομιμοποίηση των θεσμών και της πολιτικής τάξης, το σημάδι της υποβάθμισης του ηθικού ιστού της πολιτείας, η επιβεβαίωση για την ύπαρξη μηχανισμών «επιλογής», που ανταμείβουν τους διεφθαρμένους και τους διαφθορείς, με οικονομικές, πολιτικές και γραφειοκρατικές σταδιοδρομίες.

Η διαφθορά έχει το πρόσωπο ενός συστήματος στο οποίο ισχύει ο μηχανισμός της ομερτά, της σιωπής. Αλλά σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνει χώρα και εκμετάλλευση των ασθενέστερων. Που δεν έχουν «μπάρμπα» στην… κυβέρνηση. Την ίδια ώρα μάλιστα που αδυνατεί να αναχαιτίσει, για παράδειγμα, την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τη Eurostat, η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 18% – πρωταθλήτρια η Ελλάδα εδώ.

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται όμως και ως θρυαλλίδα σε ένα άσχημο κλίμα και στην εξωτερική μας πολιτική:

Η Άγκυρα δημιουργεί νέα τετελεσμένα ή εγείρει αξιώσεις.

Η σχέση με τη Λιβύη επιδεινώνεται συνεχώς, σε πολλαπλά επίπεδα.

Και όλα αυτά οδηγούν σε ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.

Ο πρωθυπουργός καλλιεργεί βέβαια ένα κλίμα προσμονής για τον Σεπτέμβριο και τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.
Το καλοκαίρι έφτασε, ο ήλιος δύει, μετά έρχονται οι διακοπές. Όλα αναβάλλονται, αλλά στη ΔΕΘ θα ανοίξει το «πουγκί» και όλα θα αλλάξουν. Αλλά έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι πολύ αργά…

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της